Home

Achtergrond 185 x bekeken

Gasunie pleit voor extra gasopslag

Gasunie in Groningen wil dat het Rijk snel een besluit neemt over extra gasopslag in Nederland.

Dat zei het bedrijf vandaag. Het huidige gasconflict tussen Rusland en Oekraïne maakt volgens Gasunie duidelijk dat extra opslagmogelijkheden in ons land van strategisch belang zijn. Ook het feit dat de gasvelden in Nederland over enkele decennia leeg zijn, speelt mee.

Op het moment telt Nederland drie ondergrondse opslagplaatsen voor gas, in Norg, Grijpskerk en Alkmaar. In het Groningse Zuidwending is een nieuwe buffer in aanbouw, die naar verwachting in 2011 in gebruik kan worden genomen.

Volgens een woordvoerder van Gasunie is het van belang dat de aanvoer van gas gespreid plaatsvindt. "Dat voorkomt problemen als de aanvoer van een van de bronnen onverhoopt stokt.''

Gasunie is daarom ook bezig met de bouw van een eerste LNG-terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Verder neemt het deel in de nieuw aan te leggen pijpleiding Nord Stream die Russisch gas door de Oostzee naar Europa zal vervoeren.

Volgens Gasunie is de Nederlandse bodem uitermate geschikt voor ondergrondse opslag van gas. De zegsman wijst daarbij op de tientallen lege gasvelden waarin het gas kan worden opgeslagen. Het grootste gasveld in Groningen is naar verwachting over twintig tot dertig jaar leeg.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.