Home

Achtergrond

Gasconflict Rusland-Oekraïne opgelost

Het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne is opgelost. Dit heeft het persbureau Interfax zondag in Moskou gemeld. De Russische premier Vladimir Poetin en zijn Oekraïense ambtgenoot Joelia Timosjenko hebben een akkoord bereikt.

Poetin zei na afloop van de gesprekken dat de Russische gasleveringen naar Europa mogelijk snel worden hervat. Volgens Interfax behelst het akkoord dat Oekraïne de in West-Europa gebruikelijke marktconforme gasprijzen gaat betalen. Wel krijgt Oekraïne voor 2009 een korting van 20 procent, als Oekraïne het lage tarief voor doorvoer naar West-Europa blijft berekenen dat voor 2008 was afgesproken.

De twee premiers hebben de gasbedrijven van hun landen opgedragen contracten op te stellen op basis van de onderlinge mondelinge afspraken. De gasleveringen moeten meteen worden hervat nadat deze zijn getekend, aldus een zegsman van Poetin.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.