Home

Achtergrond

Ganzen op de vlucht voor de kou

Duizenden en nog eens duizenden ganzen zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen door het koude winterweer in Nederland en andere delen van West-Europa.

Dat meldde SOVON Vogelonderzoek Nederland vandaag. Vogeltellers in de Ooijpolder bij Nijmegen zagen de ganzen de voorbije dagen in enorme aantallen in westelijke richting vliegen. De ganzen komen uit Duitsland en Polen en zijn op zoek naar plekken waar makkelijk voedsel te vinden is. Omdat ook in Nederland op veel plekken sneeuw ligt, trekken de ganzen verder naar het westen.

Volgens vogelkenners is het gedrag een klassiek voorbeeld van de vorsttrek. Waar de beesten precies naartoe gaan, is niet duidelijk. Door het winterweer komen ook andere vogelsoorten in problemen. De kou heeft veel ijsvogels en roerdompen al het leven gekost, stelt SOVON.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.