Home

Achtergrond 252 x bekeken

Fruitmasters: recordomzet Nederlands fruit

Afzetorganisatie Fruitmasters zag de omzet van Nederlands fruit in 2008 groeien van 134 naar circa 150 miljoen euro.

De groei komt vooral door hogere middenprijzen. Voor de appelafzet voorziet Fruitmasters komend halfjaar wel afzetdruk. In 2008 lag de gemiddelde appelprijs met 53 cent circa 11 cent boven de gemiddelde telersprijs van 2007. Hier speelt de kleinere appeloogst van 2007 een rol met hoge prijzen in het eerste halfjaar.

De perenprijzen laten een fors hoger peil zien. In 2008 lag de prijs op 81 cent per kilo tegen 47 cent in 2007. Hier is de fors geslonken perenproductie als oorzaak aan te wijzen. Volgens algemeen directeur Rian Verwoert lag eind december de afzetprijs van peren op gemiddeld 98 cent, vorig jaar was dat 52 cent.

Fruitmasters houdt wel vast aan de afzetplannen en mikt niet op het krappere tweede deel van het seizoen. Verwoert: ”In overleg met telers gaan we door met vermarkten. Volgend jaar verwachten we een fors perenjaar, We willen geen markten verliezen.”

Voor appels zijn de economische vooruitzichten minder gunstig. Door de lagere dollar en Britse pond zullen exporteurs uit het zuidelijk halfrond hun pijlen op de EU-markt richten. De concurrentie stijgt daardoor. Ook staan markten in Oost-Europa onder druk door het moeilijker verstrekken van exportkredieten. Wel ziet Verwoert de fruitconsumptie aantrekken. Gesneden fruit is conjunctuurgevoeliger.

Of registreer je om te kunnen reageren.