Home

Achtergrond 279 x bekeken

Franse roquefort-oorlog laait weer op

De Franse minister van landbouw Michel Barnier hoopt een ontluikende handelsoorlog over roquefort te kunnen regelen met de nieuwe regering van president Barack Obama.

Barnier legt de door de Amerikanen aangekondigde heffing van 300 procent op de Franse kaas voor de zekerheid ook voor aan de WTO.
De Verenigde Staten kondigden eergisteren aan de bestaande invoerheffing op roquefort over een paar weken te verdrievoudigen van 100 naar 300 procent. Dat is een tegenmaatregel nadat de Europese Unie besloot de invoer van Amerikaans ’hormonenvlees’ niet toe te laten.

Roquefort is daarbij het doelwit, omdat er volgens de Amerikanen twijfels bestaan over de veiligheid van de productie uit rauwe melk, iets wat door de Fransen steevast wordt tegengesproken.

Door de heffing wordt roquefort veel te duur voor de Amerikaanse fijnproever, wat bij de Franse zuivelindustrie veel kwaad bloed heeft gezet. ”Dat betekent het einde voor de export naar Amerika”, zegt de organisatie van fabrikanten van kaas van schapenmelk SPLB in Aveyron. Tot nu toe nemen de Amerikanen jaarlijks ongeveer 400 ton af ofwel 2 procent van de totale roquefort-productie.

Obama krijgt bij zijn inauguratie dinsdag zelfs een stuk roquefortkaas cadeau. De president van de Franse regio Midi-Pyreénées, Martin Malvy heeft hem de geschimmelde schapenkaas zelf gestuurd in de hoop dat Obama de invoerheffingen niet verhoogt.

Of registreer je om te kunnen reageren.