Home

Achtergrond 250 x bekeken

Fonterra verwacht herstel van markt

De maandelijkse internetveiling van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra heeft deze maand 9 procent minder opgebracht dan in december.

Voor een ton melkpoeder werd gemiddeld 1.482 euro betaald. Toch is volgens Fonterra marktherstel in zicht. "Het geeft een indruk van de huidige marktomstandigheden", aldus Kelvin Wickham, handelsdirecteur bij Fonterra. Het verschil in aanbod en vraag is volgens hem snel groter geworden door de financiële crisis.

Uit een eigen vraag en aanbodanalyse zou echter blijken dat het eind van de neerwaartse prijsspiraal in zicht is. Terwijl wereldwijde voorraden nog moeten worden weggewerkt, bieden de huidige prijzen volgens Wickham uitstekende mogelijkheden om weer zuivelgrondstoffen te kopen.

Sinds juli, het moment waarop de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie met de internetveilingen begon, is de prijs voor melkpoeder volgens Fonterra met 54 procent gedaald. Ook de prijzen voor kaas, boter en caseïne gingen sterk naar beneden.

De zuivelmarkt laat volgens Fonterra grote prijsfluctuaties zien. Australische melkveehouders beklaagden zich in november al over de invloed van de internetveiling van Fonterra. Volgens de veehouders is de veiling verantwoordelijk voor de lage melkpoederprijzen de afgelopen maanden. De volgende internetveiling is op dinsdag 3 februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.