Home

Achtergrond

Flevoland oogst meeste suiker per hectare

De suikeropbrengst in Flevoland is het hoogste van het land.

De bietentelers in Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland hebben vorig jaar 14,6 ton suiker per hectare geproduceerd. De Noordoostpolder zit op 14,0 ton. De gemiddelde suikerproductie in Nederland is 12,3 ton.

Daarmee is per hectare een recordopbrengst aan suiker gehaald. Volgens gegevens van Suiker Unie ligt de gemiddelde suikeropbrengst over 2003 tot en met 2007 op 11,0 ton. Gemiddeld over 1998 tot en met 2007 is dat 10,1 ton. Het vorige record dateert van 2007 en 2005. In beide jaren is 11,1 ton suiker per hectare geproduceerd.

De suikeropbrengsten in Flevoland steken uit boven de rest van Nederland. Op de tweede plaats staan Noord- en Zuid-Holland met een gemiddelde suikeropbrengst van 12,8 ton per hectare. De laagste suikeropbrengst is vorig jaar gehaald in Oost-Brabant met gemiddeld 11,2 ton per hectare.

Toch heeft het suikergehalte geen record bereikt. De oogst van vorig jaar zit op een gemiddeld gehalte van 17,2 procent suiker. Dat is wat lager dan het record van 2007, dat op 17,4 procent suiker zit. De winbaarheid was ook hoog. Doordat gemiddeld 71,6 ton bieten per hectare is geoogst, meer dan in 2007, is toch meer suiker per hectare geproduceerd.

Het landelijke tarrapercentage is vorig jaar uitgekomen op 15,2 procent. Limburg had de schoonste bieten met 12,6 procent tarra. Oostelijk Flevoland was het hoogste met 17,2 procent tarra.

Of registreer je om te kunnen reageren.