Home

Achtergrond

Export voelt gevolgen valuta- en kredietcrisis

De uitvoer van Nederlandse groente en fruit heeft in het laatste kwartaal van 2008 flinke averij opgelopen.

Daardoor kwam de totale jaaruitvoer op 1 procent uit. Dat blijkt uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).

In de eerste helft van 2008 lag de export nog 5 procent hoger dan in dezelfde tijd in 2007. In het laatste kwartaal is er sprake van een forse afname, wat ertoe leidde dat de uitvoer met 4 procentpunt zakte. De totale uitvoer bedroeg in 2008 2.319 miljoen kilo.

De belangrijkste oorzaken zijn volgens PT de kleine perenoogst van 2008, de geringere buitenlandse vraag naar industrieappels, de waardedaling van het Britse pond en de Russische roebel en de kredietcrisis.

Opvallend is dat de uitvoer van glasgroente, met uitzondering van komkommer, toenam in vergelijking met 2007. De grootste daling deed zich voor bij hardfruit. Tomaat steeg met 6 procent, paprika met 4 procent en aubergine met 7 procent. De uitvoer van appel en peer daalde met respectievelijk 17 en 15 procent. De daling van export tekent zich in de maand december duidelijk af. Ten opzichte van 2007 nam de export met 12 procent af. In de EU daalde de uitvoer met 12 procent, buiten de EU zelfs met 34 procent.

De export naar Duitsland nam in heel 2008 met 4 procent af. Er ging vooral minder asperge, appel en paprika naar het land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.