Home

Achtergrond

Expert: moordenaar Dendermonde zeer atypisch

De man die in Dendermonde instak op baby's is een atypische massamoordenaar, vindt expert massamoorden Jef Vermassen.

Het uitzonderlijke is dat de dader zelf niet wilde sterven: hij droeg een kogelvrij vest. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Bijna alle massamoordenaars plegen zelfmoord of laten zich doodschieten'', zei de Vlaamse advocaat en schrijver van 'Moordenaars en hun motieven' zondag in het VRT tv-programma De Zevende Dag.

Vermassen wijst op een enigszins vergelijkbaar geval in Schotland, waar een geroyeerde jeugdleider in 1996 met zevenhonderd kogels zestien kleuters doodde en daarna zelfmoord pleegde.

Dat verdachte Kim De G. sinds zijn aanhouding zwijgt, komt vaker voor onder moordenaars. Dat kan volgens Vermassen duiden op een gevoel van superioriteit en op een bewuste keuze.

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde vindt het zwijgen erg pijnlijk voor de nabestaanden en omwonenden: ´Iedereen stelt de vraag: waarom? Wij willen antwoorden.''.

De burgemeester zei dat er geen extra beveiliging komt van kinderdagverblijven in Dendermonde. ´Het wordt me veel gevraagd. Maar ik geloof dat dit een uitzondering is, de daad van een gek'', zei Buyse.

´Als je daartegen extra maatregelen wilt nemen, moet je ook supermarkten afschermen. Eigenlijk moeten alle 43.000 Dendermondenaars dan in een gevangenis gaan leven als bescherming tegen een mogelijke gek. In zo'n wereld willen we niet leven.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.