Home

Achtergrond

Europese zuivelhandel: geen beperking boterinterventie

De Europese Commissie moet de boterinterventie niet beperken tot 30.000 ton, maar meer opkopen.

Daar moet snel duidelijkheid over komen. Ook moet de Commissie duidelijk maken dat de exportrestituties op een realistisch niveau komen te liggen.

Dit heeft de Europese organisatie voor de zuivelhandel Eucolait duidelijk gemaakt in een brief aan de Commissie. Donderdag moet het Beheerscomité Zuivel een besluit nemen over restituties en interventie.

De zuivelorganisatie meent dat een signaal van de Europese Commissie over een langer lopende interventie voor meer dan 30.000 ton boter (en 109.000 ton melkpoeder) gunstig is voor de rust op de zuivelmarkt. Als de interventie doorloopt, via een tendersysteem weliswaar, dan hoeft er geen stormloop plaats te vinden op de eerste interventie, meent Eucolait.

Het niveau van de exportrestituties moet bovendien voldoende hoog zijn voor diverse zuivelproducten. Net als voor de tweede fase van de interventie moeten bedrijven inschrijven voor de ontvangst van exportsubsidies. Wie de minste steun vraagt, krijgt in beginsel het eerste restitutie.

Nu vraagt Eucolait de Commissie om niet bij voorbaat te kiezen voor de laagste restituties, maar in te zetten op een restitutieniveau dat voldoende is om het verschil tussen de EU-markt en de wereldmarkt te overbruggen. Anders zouden de restituties volgens Eucolait zelfs een contraproductief effect kunnen hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.