Home

Achtergrond 210 x bekeken

Europese telers om tafel over private handelsnorm

Duitse en Belgische teelt- en handelsorganisaties voeren overleg over het op elkaar afstemmen van handelsnormen.

Dit uit vrees voor chaos, omdat de EU per juli niet langer handelsnormen verlangt voor 26 groente- en fruitproducten. Het gaat daarbij onder meer om broccoli, komkommer en paprika.

De Duitsers en Belgen voeren overleg over het opzetten van private handelsnormen. Nederland heeft nog niet deelgenomen aan de gesprekken, maar was wel uitgenodigd. Mogelijk schuiven ook nog Italië en Oostenrijk aan.

Per 1 juli worden handelsnormen voor 26 groente- en fruitproducten opgeheven. Zo blijven voor de tien grootste producten standaarden over kwaliteit, maatnorm en uniformiteit gelden, stelde de Europese Commissie.

De Duitse telersorganisatie BVEO en de Belgische veilingorgansisatie Lava hebben overleg gehad over de kwestie. Volgens de BVEO-woordvoerder heeft het overleg tot doel een set afspraken te maken voor teelt en afzet in de Benelux of Noordwest-Europa.

"Als The Greenery klasse 1 op de broccoli zet, kan dat in Duitsland iets anders betekenen. Er is behoefte aan eenheid van de eisen", stelt de Duitse teeltorganisatie. De Belgen en Duitsers zien wat in de normen van de Verenigde Naties, maar de supermarkten noemen die normen te complex.

De Nederlandse afzetorganisaties waren uitgenodigd, maar konden niet deelnemen. Koepelorganisatie DPA zegt dat de aangesloten leden zich niet druk maken over het verdwijnen van de handelsnormen. "Als in het bestuur het onderwerp ter sprake komt, worden de schouders opgehaald", zegt DPA-directeur Hans van Es. BVEO erkent dat Nederlandse afzetpartijen meer vrijheid willen. "Dat kunnen ze in Nederland ook blijven doen, Maar dit gaat om handelsregels voor de Europese markt."

Exportkoepel FrugiVenta vreest wel chaos van handelsnormen. "Het zou tot prijsdruk kunnen leiden voor de 26 producten." BVEO heeft binnenkort overleg met de Duitse grootwinkelorganisatie HDE. "Als de retail de regels wil, komen ze er."

Of registreer je om te kunnen reageren.