Home

Achtergrond 237 x bekeken

Europese pluimveesector exporteert meer in 2008

De Europese pluimveesector heeft in 2008 meer vlees en eieren geëxporteerd.

De import van pluimveeproducten nam juist af vergeleken bij 2007. Dat blijkt uit cijfers van het Europese landbouwbureau DG Agri.

Beide trends zijn het omgekeerde van de beweging die export en import sinds 2004 lieten zien. Zowel voor pluimveevlees als voor eieren nam de import in de afgelopen jaren telkens toe, terwijl de export afnam. De hoeveelheid geïmporteerde eieren steeg in 2007 nog met 22 procent tot 47.417 ton. Vorig jaar werd dit bijna gehalveerd en werd er nog maar 24.562 ton eieren ingevoerd.

Vooral verse eieren en eidooiers werden minder geïmporteerd. "Vergeleken met de wereldmarkt waren de prijzen in 2008 relatief laag", legt Rik van der Does van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren uit. "Daardoor was het voor de verwerkende industrie minder aantrekkelijk om eieren te importeren. Bovendien gaat het qua eierimport ook maar om erg kleine aantallen."

De importdaling kwam het sterkst voor rekening van de Verenigde Staten. In 2007 werd uit de VS 18.629 ton geëxporteerd naar Europa, in 2008 was dat nog 5.396 ton. Argentinië werd daardoor de belangrijkste leverancier van eieren, gevolgd door India en de Verenigde Staten.

De export van Europese eieren nam met 10 procent toe tot 194.858 ton. Vorig jaar daalde de export nog met 6 procent. Belangrijkste exportbestemmingen bleven Japan en Zwitserland.

Bij pluimveevlees was een vergelijkbare tendens zichtbaar. In 2007 daalde de geëxporteerde hoeveelheid met 13 procent, 2008 liet juist een stijging met hetzelfde percentage zien. De totale geëxporteerde hoeveelheid kwam uit op 903.394 ton. Vooral Oekraïne voerde met 107.555 ton veel meer pluimveevlees in dan in 2007, bijna vier keer zoveel. Ook dit heeft volgens Van der Does te maken met relatief lage prijzen voor de Europese producten.

De hoeveelheid ingevoerd pluimveevlees daalde met ruim 3 procent tot 767.228. Brazilië bleef het belangrijkste productieland, maar verloor wel marktaandeel aan Thailand en Chili.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.