Home

Achtergrond 178 x bekeken 4 reacties

Europese aardappeltelers bundelen krachten

Telers van consumptieaardappelen in Nederland, België en Frankrijk gaan de krachten bundelen om gezamenlijk een vuist te maken tegen de"slechte prijzen" die zij voor aardappelen krijgen.

Medio januari tekenen zij een intentieovereenkomst voor de oprichting van United Potato Growers of Europe (UPGE). Dat meldt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vandaag in haar ledenblad.

"In een later stadium zullen naar verwachting organisaties in Duitsland en Engeland aanhaken'', aldus de NAV. De partijen willen nu de handen ineenslaan "met het oog op de oogst van 2009''. Ze maken zich zorgen over het feit dat de prijzen die zij voor hun aardappelen krijgen, de kosten niet dekken.

"De slechte prijzen van de afgelopen maanden leiden overal in Noordwest-Europa tot onrust.'' Wanneer de gezamenlijke aardappelproductie hoger ligt dan 20 miljoen ton, krijgen telers te maken met slechte prijzen stelt de bond, alles daarboven leidt tot structureel overschot. De telers willen daarom het aanbod beter afstemmen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO

  Zouden we dat wel doen, Waarschijnlijk worden jullie aardappels dan te duur om naar China, Amerika en Australie te exporteren.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Alleen het singaal dat boeren de krachten zouden bundelen, kan de prijs laten oplopen.. Collega s, produceer geen overtonnen svp !!!

 • no-profile-image

  anneke

  Beste LTO,
  Als jullie nog lang in bed blijven liggen bij ministerie van LNV en CDA, betekent dit het einde van LTO én CDA. De sectorbonden daar moeten we het blijkbaar gewoon van hebben en niet van jullie.......

 • no-profile-image

  A. van Veen

  Gelukkig weer een initiatief tot Europese bundeling, net zoals de DDB probeert te bewerkstelligen met de EMB. Want anders redden we het niet tegen de macht van de multinationals

Of registreer je om te kunnen reageren.