Home

Achtergrond 179 x bekeken

'Europese Commissie wil fors investeren in klimaatbeleid'

Om de negatieve gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan is veel internationale samenwerking nodig.

Het vergt een investering van tientallen miljarden euro’s. Vooral ontwikkelingslanden moeten worden gesteund bij hun inspanningen op dit vlak.

Dat staat in een uitgelekt ontwerpvoorstel van de Europese Commissie over klimaatverandering. De Commissie komt morgen met voorstellen voor een wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem.

In het uitgelekte voorstel wordt gesproken van 30 miljard euro steun aan het klimaatbeleid van ontwikkelingslanden, waarvan de EU een gerechtvaardigd deel voor haar rekening moet nemen. Daarnaast moet vooral de investering in onderzoek en technologie fors worden opgevoerd, aldus het concept-voorstel.

De GroenLinks-fractie in het Europees Parlement is blij met de voorgenomen steun aan ontwikkelingslanden. GroenLinks waarschuwt wel dat rijke landen niet hun uitstoot moeten afkopen door mee te betalen aan relatief goedkope klimaatprojecten elders.

De Commissie heeft eerder als doel bepaald dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met minimaal 20 procent moet zijn verminderd. Om dit te bereiken zou 20 procent energie moeten worden bespaard, het aandeel hernieuwbare energie naar 20 procent moeten en het aandeel biobrandstoffen naar 10 procent. Dat laatste doel ligt onder vuur.

In december dit jaar is een grote klimaattop gepland in Kopenhagen. Daar moeten knopen worden doorgehakt over het klimaatbeleid na 2012. Tot die tijd lopen de afspraken die in 1997 werden gemaakt in Kyoto.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.