Home

Achtergrond

Elfstedentocht nog niet in zicht

Een Elfstedentocht zit er voorlopig nog niet in, al vriest het de komende twee nachten streng tot zeer streng.

In het noorden van het land heeft het tot nu toe minder gevroren dan elders en in het weekeinde heeft het er flink gedooid. Het ijs groeit de komende dagen langzaam aan. Voor de "tocht der tochten'' is echter nog veel meer vorst nodig, aldus het KNMI.

Uit gegevens van het meteorologisch instituut blijkt dat de vorming en aangroei van ijs een erg ingewikkeld proces is, waarbij factoren als wind, bewolking en luchtvochtigheid een belangrijke rol spelen. Bij droge lucht verdampt veel water, waardoor dat kouder wordt. IJs groeit dan ook bij een temperatuur van iets boven nul aan. Daarnaast hebben stroomsnelheid, diepte en ligging van het water grote invloed.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.