Home

Achtergrond 489 x bekeken 3 reacties

Eerlijk delen

Het debat over genetische modificatie maakt veel emoties los.

Velen vragen zich af of het ethisch verantwoord is op deze manier aan levende wezens, planten en dieren, te sleutelen. Deze week debatteerde de Eerste Kamer hierover met landbouwminister Gerda Verburg, die vindt dat de discussie te veel wordt gedomineerd door dogma’s.

De toepassing van biotechnologie, waaronder transgenese, brengt nog een ander probleem met zich mee. Omdat het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe planteneigenschappen met deze methoden erg duur is, beschermen bedrijven hun uitvindingen met octrooien. Dat is logisch, want geen enkele onderneming steekt miljoenen in een innovatie om die vervolgens gratis aan de concurrent af te staan.

Maar hierdoor wordt het voor veredelaars, en ook boeren, lastiger om toegang tot deze technieken te krijgen. Daarbij kan slechts een handjevol bedrijven zich deze technieken veroorloven. Daardoor komen gewilde plantenrassen steeds meer in handen van een klein groepje. Een gevaarlijke ontwikkeling, want de toegang tot voedsel wordt hierdoor beperkt. Het zou daarom goed zijn dat de overheid hier iets aan doet; om een eerlijke verdeling van voeding te bevorderen.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ria Mentink

  Laten we de aarde weer gezond maken ipv genetische genetische foefjes uit te halen, waarvan niet bewezen kan worden dat het ongevaarlijk is.

  Op een gezonde aarde die natuurlijke gezonde gewassen voort kan brengen is het gezond leven!
  Dat is een zekerheid die we al eeuwen lang hebben.
  Ik hoop dat de boeren wijs zijn en verbonden blijven met moeder natuur.

  En dat ze zich niet laten manipuleren en onafhankelijk blijven ipv zich voor het karretje te laten spannen van concerns die genetisch gemanipuleerd produceren produceren en promoten om er zelf goed aan te verdienen.
  Als je ja zegt tegen genetische modificatie is er geen weg meer terug.

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Een goed artikeltje.
  We helpen hiermee onze aarde naar de sodemieter. Wees wijs, doe er niet aan mee, protesteer. Er zijn enkele multinationals die zich verrijken en boeren en consumenten een rad voor de ogen draaien. Wetenschappers over de hele wereld warschuwen tegen genetische manipulatie. Straks is het te laat.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het is niet eens de vraag of de patententen die aangevraagd worden door de criminele bedrijven goed of afgekeurd gaan worden. Ze Moeten kost Wat kost door enorm trieste personen en organisties Goedgekeurd worden. De kosten zijn te groot om het af te laten keuren, de belangen zijn zo groot, weg toekomst, toon maar aan is de vraag dan of er al ooit iemand aantoonbaar doodgegaan is door gentech.
  Het is echt ongelovelijk, echt ongelovelijk.
  The Host of Seraphim...
  http://cz.youtube.com/watch?v=EnJOH5PImrw

Of registreer je om te kunnen reageren.