Home

Achtergrond

Eenderde trekkers in Duitsland boven 150 pk

Eenderde van de nieuwe trekkers die in Duitsland worden verkocht, beschikt over een vermogen van meer dan 150 pk.

Dat blijkt uit de gegevens die de Duitse mechanisatiebrancheorganisatie VDMA Landtechnik vandaag bekendmaakte. Het belang van de grote en zware trekkers in de totale afzet is de afgelopen jaren flink toegenomen. Een op de zes verkochte trekkers in Duitsland heeft inmiddels meer dan 200 pk onder de motorkap. Het gevolg hiervan is dat ook het gemiddelde vermogen van alle verkochte trekkers flink toeneemt. In de categorie landbouwtrekkers vanaf 51 pk is de gemiddelde trekkracht gestegen naar 140 pk. Vijf jaar geleden lag het gemiddelde niveau van nieuwe trekkers nog op 125 pk.

De trekkerverkopers in Duitsland hebben drie heel goede jaren achter de rug, blijkt uit door de VDMA geschoonde cijfers van de Duitse motorvoertuigregistratiedienst Kraftfahrt-Bundesamt. In het afgelopen jaar nam de verkoop met 9,8 procent toe tot 31.250 nieuwe trekkers. Daarmee hebben de verkopers qua afzetvolume hun beste jaar in meer dan twintig jaar achter de rug. Ter vergelijking; in Nederland worden jaarlijks zo’n 4.000 nieuwe landbouwtrekkers verkocht.

In de afgelopen tien jaar was 2003 het slechtste jaar voor de Duitse trekkerverkopers. In dat jaar werden minder dan 22.000 nieuwe trekkers op de Duitse markt verkocht. De verwachtingen voor dit jaar zijn niet zo hoog gespannen. Al sinds augustus merken de verkopers een geringere vraag. Sinds die maand ligt de vraag op een vergelijkbaar niveau als in 2007, signaleert VDMA Landtechnik. Ondanks de goede verkopen sinds 2006 en een geringere vervangingsbehoefte is een snel en sterk verval in de afzet echter niet te verwachten, aldus VDMA.

Of registreer je om te kunnen reageren.