Home

Achtergrond

Een derde automobilisten ooit in slaap gevallen

Een op de drie automobilisten is wel eens in slaap gevallen achter het stuur of ging bijna onder zeil.

Bij 3 procent van de slaaprijders leidde dit tot een ongeval met schade aan de auto, in bijna 1 procent van de gevallen ook tot lichamelijk letstel.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationale Automobilistenondeerzoek waarvan de resultaten vandaag zijn bekendgemaakt. Het onderzoek van mobiliteitsplatform www.eileen.nl is gehouden onder vijfhonderd autorijders.

Hen is onder meer gevraagd waaraan ze zich het meest ergeren in het verkeer. Bumperkleven is de grootste ergernis, gevolgd door rijden met drank op, agressief rijgedrag, onnodig links rijden, geen richting aangeven, op het laatste moment ritsen, zondagsrijders, te hard rijden, verkeersdrempels en tenslotte flitspalen en controles.

Het belangrijkste tijdverdrijf voor mensen in de file is naar muziek luisteren, blijkt uit het onderzoek. Verder kijken stilstaande automobilisten wat om zich heen, denken na, gaan telefoneren, steken een sigaret op, flirten met lotgenoten, gaan in geval van gezelschap kletsen of nemen wat te eten en drinken.

Op de vraag of automobilisten wel eens zijn geconfronteerd met geweld in het verkeer, antwoordde 15 procent bevestigend. In de meeste gevallen werd de auto beschadigd. Maar ook verbaal geweld, bedreigingen, afsnijden en spugen komen voor. Van de ondervraagden is 42 procent voorstander van een puntenrijbewijs om de agressie in te dammen.

Tenslotte is gevraagd naar de prestaties van verkeersminister Camiel Eurlings. Hij krijgt een 6,4 als rapportcijfer. Vorig jaar was dat nog een 5,8. De automobilisten vinden Eurlings bovendien de beste verkeersminister in jaren en Karla Peijs de slechtste.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.