Home

Achtergrond 2 reacties

EU eist volledig herstel gasleveranties Rusland

EU-voorzitter Tsjechië heeft geëist dat de Russische gasleveranties aan EU-landen onmiddellijk worden hervat in de afgesproken omvang.

Europa ondervond vandaag voor het eerst de gevolgen ondervonden van het dichtdraaien van de Russische gaskraan naar Oekraïne. De EU-lidstaten Roemenië en Polen meldden dat de toevoer is afgenomen.

Rusland draaide de gaskraan naar Oekraïne donderdag dicht. Volgens de Russen heeft Kiev nog een rekening van 1,6 miljard dollar openstaan voor de invoer van gas uit Rusland.

Roemenië zag de gastoevoer die loopt via Oekraïne met 30 tot 40 afnemen, zo meldde gasverspreider Transgaz vrijdag. Het Poolse gasbedrijf Gaz-System kreeg vrijdag 6 procent minder gas binnen. Polen kon dat compenseren met Russisch gas dat via Wit-Rusland is geleverd. Polen is voor ongeveer 40 procent van zijn gastoevoer afhankelijk van Rusland, Roemenië voor circa 33 procent. Veel gas dat naar de EU gaat, stroomt door pijpleidingen via Oekraïne.

De 27 EU-landen komen maandag in Brussel bijeen voor spoedoverleg over de gaskwestie.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    boer

    Had iemand een andere handelswijze verwacht van tsaar Poetin? Deze machtswellusteling heeft afgelopen winters immers aangetoond, dat hoe kouder het daar is, hoe beter hij zijn zin krijgt door de gaskraan dicht te draaien. Beatrix was vol lof over deze geweldenaar, JPtje was jubelend omdat hij zo'n pracht contract had afgesloten met Rusland. Straks hangt heel de EU aan de leiband van Poetin, en dan is het moeilijk om dit terug te draaien. En Poetin? "Als jullie niet doen, wat ik wil, dan draai ik de kraan dicht!"

  • no-profile-image

    joop

    handel is handel. Als je niet betaalt voor gas, krijg je geen gas. bij de bakker moet het brood ook betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.