Home

Achtergrond 216 x bekeken 2 reacties

EMB voert actie tegen Europese exportsubsidies

De European Milk Board (EMB) gaat samen met ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties actievoeren tegen exportsubsidies.

"De subsidies zijn een bijna logisch gevolg van de quotumuitbreiding waartoe de EU in het kader van de Health Check heeft besloten", zegt Romuald Schaber, voorzitter van de EMB. Volgens Schaber vooral duidelijk moeten worden dat melkproductie boven de gevraagde hoeveelheid überhaupt niet geproduceerd dient te worden. "De instrumenten voor een dergelijk flexibel systeem zijn voor handen, we moeten ze alleen benutten."

De overtollige hoeveelheden melk, die met behulp van exportsubsidies op de wereldmarkt en in ontwikkelingslanden worden afgezet, belasten volgens de EMB de markt. Daar zou goedkope import vaak concurreren met de binnenlandse melkproductie. Schaber: "De kleine boeren worden niet zelden verdrongen van de markt en veroordeeld tot armoede."

Daarnaast zou de export ook in strijd met de belangen van tal van Europese melkveehouders zijn, omdat het produceren tegen wereldmarktprijzen betekent. "We werken ver onder de Europese kostprijs, waardoor geen enkele Europese melkveehouder duurzaam melk kan produceren", zegt Schaber.

In verschillende Europese landen zullen deze week lid-organisaties van de EMB samen met ontwikkelings- en mensenrechterorganisaties actievoeren. De Dutch Dairymen Board (DDB) was niet bereikbaar om toelichting op eventuele acties in Nederland te geven.

Lees ook
Verkeerde argumenten

Laatste reacties

  • no-profile-image

    willem

    Ik denk dat de DDB nu verstandig word en niet mee doet. Ze hebben al zoveel op hun neus gehad de laatste tijd.

  • no-profile-image

    Jan

    Het gebruikelijke gejammer van Schaber : iedereen heeft schuld behalve de boer. Jarenlang heeft de EU export juist mogelijk gemaakt door te subsidieren. De export was (en is) de enige mogelijkheid om overschotten weg te werken en daarmee prijsdruk op EU markten te verlichten dan wel te vermijden. Toen geen commentaar of protest zijdens EMB, BDM of hoe ze ook allemaal heten. Deze overschotten zijn en worden geproduceerd door boeren en niet door anderen. Voor de quota-uitbreidingen werden de quotas al met een regelmaat van een klok (ruim) overschreden en was export dan wel interventie noodzakelijk om te voorkomen dat de marktprijzen zouden inzakken. De boer dient ook eens de hand in eigen boezem te steken i.p.v. altijd maar de schuld ergens anders te leggen. Feit blijft dat de boer de enige is die de productie direct kan beinvloeden. Ik ben ook tegen export-subsidies, omdat deze in de huidige markt niet zinvol zijn. De zwakke markt-situatie beperkt zich niet tot de EU ... zuivel-exporteurs zoals Australie, NZ en de VS ondervinden ook de gevolgen van een ingezakte vraag op de wereldmarkt. In Oceanie bouwen de voorrraden zich op, terwijl in de VS al volop mager melkpoeder en boter in de interventie gaan. Door het afgeven van export subsidies voert men de druk op wereldmarktprijzen verder op en aangezien de noodzaak tot export in met name Oceanie groter is zullen zij de prijzen simpelweg tot onder de EU prijzen laten dalen. Indien Brussel daadwerkelijk de intentie heeft om de EU markten te ondersteunen dan had men er beter aan gedaan de maximale hoeveelheden MMP en boter, welke in interventie tegen een vaste prijs kunnen worden geleverd, te verruimen en/of de directe steun aan de boer te verhogen (waar de boer trouwens met geen woord over rept).

Of registreer je om te kunnen reageren.