Home

Achtergrond 297 x bekeken 9 reacties

EDF: lage melkprijs heeft verstrekkende gevolgen

Wanneer de melkprijs niet gaat stijgen en de huidige crisis zich voortzet, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse melkveehouders.

Dit zegt Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF). De actuele melkprijs bij FrieslandCampina ligt op 28 eurocent. Vanaf maart wordt daar de zomerheffing op toegepast en zal de ze prijs, naar verwachting van de EDF, zakken tot onder de 25 cent.

"Dit is het moment waarop ook de EDF bedrijven, die economisch bovengemiddeld scoren, geconfronteerd worden met de vraag of de rekeningen nog betaald kunnen worden", aldus Holman.

Alle seinen staan volgens de voorzitter op rood. Uit financiële analyses door Alfa accountants van het afgelopen jaar blijkt dat in de periode van november 2007 tot november 2008 de directe kosten van de EDF-melkveehouders bijna 25 cent per liter melk bedroegen. In deze kosten zijn nog geen rentekosten, leasekosten, pacht of privékosten opgenomen.

In 2007 lagen de directe kosten nog op 20 cent per liter melk. "Veel van onze leden dachten niet dat ze zo snel in de financiële problemen zouden kunnen komen", vertelt Holman. "De kostprijs is in Nederland een groot probleem. Als de melkprijs daalt onder de 26 cent is er gemiddeld genomen geen geld meer voor aflossen en privé beschikbaar."

De EDF verwacht dat, als de situatie niet verbetert, in juli en augustus bij veel melkveehouders echt pijn gevoeld gaat worden. "Dan is de stapel rekeningen het hoogst en zijn de inkomsten het laagst", legt Holman uit.

De crisis zal volgens de EDF mogelijk ook gevolgen hebben voor de grond- en quotumprijzen. "Melkveehouders hebben steeds minder middelen om bijvoorbeeld grond te kopen", vertelt de voorzitter. "Voor alle investering zullen ze naar de bank moeten. Er worden echter steeds meer eisen gesteld aan het lenen van geld. Uiteindelijk gaat de melkprijs wel weer omhoog", denkt Holman. "Maar hoe diep het dal is weet niemand."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Optimist

  Ach, Het tij keert wel weer!!!

 • no-profile-image

  jonge veehouder

  Waarom laat iedereen zich gek maken door de buren?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als je dit leest is het toch ongelooflijk dat er mensen zijn die op de valreep nog even voor 24 cent qutum hebben gekocht, vaak grote partijen. Straks kun je je voor je kop slaan als blijkt dat binnen een jaar het voor de helft of minder te koop is. Geld hetzelfde voor grond. Als prijzen pieken, blijf van de markt en reserveer voor tijden als alles op z'n gat ligt. Dan is je gulden pas echt een daalder waard.

 • no-profile-image

  bert

  Is dit nu dezelfde Holman die een 2 jaar terug ons wilde doen geloven dat je voor 25 cent moest kunnen melken, omdat de melkprijs tot dit niveau zou zakken. Evenals een grote zuivelcooperatie waar hij toevallig commissaris was. Dat op dat moment de rente laag en de voerkosten laag waren nam deze goede man als een gegeven. Misschien toch eerst eens nadenken voordat hij een boute uitspraak doet.

 • no-profile-image

  Kostprijs

  Hij heeft ook door, nu nog veel andere nog. Weten velen niet dat de kosten hard stijgen? Als de opbrengstprijzen niet mee groeien, gaat het bergafwaards. Daarom moet je niet tegen elkaar schoppen, maar bekijk verstandig wat je moet doen om het zinkendschip te redden.

 • no-profile-image

  Klaas

  Wacht maar Henk uit Helmond straks daalt de melkprijs ook nog ondere de kostprijs van 21 cent van de de perfecte bedrijven. Waar zal de cooperatie zich eigenlijk voor inspannen, als we in Nederland boeren hebben die nog een kostprijs kunnen realiseren, die elk jaar lager wordt.

 • no-profile-image

  boertje

  een oplossing 2 procent van het quotum af en de melk is weer 45 cent en het quotum nog 100 jaar vasthouden

 • no-profile-image

  henk

  waar praten jullie over op veel bedrijven is de kostprijs 0.21 cent somige onder ons hebben de kosten in goede tijden niet in de hand gehouden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Henk, ik ben altijd een voorstander geweest voor kostprijsbeheersing en wars van luxe investeringen. Maar het bedrag van 0.21 wat jij noemt kan ik niet goed vatten. Reken eens voor hoe dit bedrag, inclusief arbeid, bij jou in elkaar steekt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.