Home

Achtergrond 451 x bekeken

EDF: lage melkprijs heeft verstrekkende gevolgen

Wanneer de melkprijs niet gaat stijgen en de huidige crisis zich voortzet, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse melkveehouders. Dit zegt Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF).

De actuele melkprijs bij FrieslandCampina ligt op 28 eurocent. Vanaf maart wordt daar de zomerheffing op toegepast en zal de ze prijs, naar verwachting van de EDF, zakken tot onder de 25 cent. ”Dit is het moment waarop ook de EDF bedrijven, die economisch bovengemiddeld scoren, geconfronteerd worden met de vraag of de rekeningen nog betaald kunnen worden”, aldus Holman.Alle seinen staan volgens de voorzitter op rood. Uit financiële analyses door Alfa accountants van het afgelopen jaar blijkt dat in de periode van november 2007 tot november 2008 de directe kosten van de EDF-melkveehouders bijna 25 cent per liter melk bedroegen. In deze kosten zijn nog geen rentekosten, leasekosten, pacht of privékosten opgenomen. In 2007 lagen de directe kosten nog op 20 cent per liter melk. ”Veel van onze leden dachten niet dat ze zo snel in de financiële problemen zouden kunnen komen”, vertelt Holman. ”De kostprijs is in Nederland een groot probleem. Als de melkprijs daalt onder de 26 cent is er gemiddeld genomen geen geld meer voor aflossen en privé beschikbaar.”

De EDF verwacht dat, als de situatie niet verbetert, in juli en augustus bij veel melkveehouders echt pijn gevoeld gaat worden. ”Dan is de stapel rekeningen het hoogst en zijn de inkomsten het laagst”, legt Holman uit. De crisis zal volgens de EDF mogelijk ook gevolgen hebben voor de grond- en quotumprijzen. ”Melkveehouders hebben steeds minder middelen om bijvoorbeeld grond te kopen”, vertelt de voorzitter. ”Voor alle investering zullen ze naar de bank moeten. Er worden echter steeds meer eisen gesteld aan het lenen van geld. Uiteindelijk gaat de melkprijs wel weer omhoog”, denkt Holman. ”Maar hoe diep het dal is weet niemand.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.