Home

Achtergrond 162 x bekeken

ECB zint op verdere renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone met waarschijnlijk nog eens 50 basispunten tot 2 procent.

In december ging de rente al met 75 basispunten omlaag, de scherpste renteverlaging in het bestaan van de ECB.

Sommige analisten houden rekening met een verlaging van 75 procentpunt gezien de recente vloedgolf aan negatieve economische berichten uit het bedrijfsleven. Met een lagere rente probeert de ECB de economie een oppepper te geven.

De economie van de eurolanden is voor het eerst sinds de invoering van de euro in een recessie beland. De economie kromp met 0,2 procent in het derde kwartaal, na een krimp van 0,2 procent in het tweede kwartaal.

ECB-president Jean-Claude Trichet heeft dankzij de teruglopende inflatie bovendien meer bewegingsruimte om de rente verder terug te schroeven. De inflatie in de eurozone kwam in december uit op 1,6 procent, het laagste niveau in bijna twee jaar en onder de norm van maximaal 2 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.