Home

Achtergrond 175 x bekeken

ECB verlaagt rente met half procent, banken afwachtend

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente voor interbancair verkeer met een half procent tot 2 procent.

Nimmer stond de rente zo laag, maar het is onzeker vraag of kredietverleners even snel de kosten van krediet voor boeren en tuinders doen dalen.

Het is volgens Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de ECB, een voortdurend spel met inflatie en kredietverlening als inzet. Nu de inflatie voldoende gedaald is durft de ECB de rente te verlagen, wat de waarde van euro’s omlaag kan brengen.

De Fransman waarschuwde speculanten echter voor de voorzichtige koers van de ECB. Pas in maart verwacht hij een mogelijke nieuw overleg over mogelijke rentestappen. De Japanse, Amerikaanse en Britse weg naar een renteniveau van rond de 1 procent lijkt daarmee ver weg.

De laatste maanden is volgens de Consumentenbond gebleken dat de rentetarieven die banken rekenen naar hypotheekhouders geen gelijke tred houdt met het ECB-rentetarief. De onzekerheid van de markt wint het vooralsnog van de stimuleringspogingen van de ECB.

Of registreer je om te kunnen reageren.