Home

Achtergrond 284 x bekeken

Duitsland moet wennen aan nieuwe status

Duitsland moet nog wennen aan zijn status van varkensvlees exporterend land.

Dat was duidelijk te merken aan de toespraak van voorzitter Franz Meyer zu Holte van de varkenshouderij-organisatie ISN. Meyer zu Holte sprak op een studiedag georganiseerd door de ISN vandaag in Münster.

Twintig jaar geleden was Duitsland slechts voor 79 tot 80 procent zelfvoorzienend in varkensvlees. Nu is die zelfvoorzieningsgraad ruim boven de 100 procent en exporteert Duitsland varkensvlees naar ondermeer Rusland, China, Japan en Korea.

"Dat zijn globale markten en crisisgevoelig", aldus Meyer zu Holte. "De Duitse varkenshouderij is als exporterende sector meer afhankelijk geworden van de wereldmarkt", aldus Meyer zu Holte, die er verder op wees dat hiermee ook de crisisgevoeligheid van de Duitse varkenshouderij is toegenomen. "Bij een uitbraak van varkenspest of iets dergelijks gaan de grenzen dicht en merkt de sector dat in de prijsvorming", aldus de voorzitter.

Hij riep de aanwezige varkenshouders op voorzichtig te zijn en wees ook op de gevaren van de wilde zwijnenpopulatie, waaronder het varkenspestvirus voorkomt. "Ook jagers hebben hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen niet zo maar na de jacht de stal inlopen. Dat geeft veel te veel risico’s."

Of registreer je om te kunnen reageren.