Home

Achtergrond 204 x bekeken

'Duitse banken moeten nog miljarden afschrijven'

Duitse banken hebben nog voor honderden miljarden euro's aan door de financiële crisis waardeloos geworden beleggingen in de boeken staan. Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag op basis van een onderzoek van de Duitse centrale bank onder twintig grote banken.

Duitse banken zouden tot nu toe pas een kwart hebben afgeschreven van de 300 miljard euro aan besmette Amerikaanse beleggingen die ze op hun balansen hebben staan. In totaal zouden de banken 1 biljoen euro aan risicovolle beleggingen bezitten.

Economen in dienst van de overheid verwachten dat de beleggingen, die nu voor een "compleet denkbeeldige waarde'' in de boeken staan, tot enorme afschrijvingen zullen leiden. Die afschrijvingen zullen volgens de betrokken economen betekenen dat de Duitse banken opniew "hele zware verliezen'' zullen lijden.

Eerder deze week maakte Deutsche Bank, de grootste bank van het land, bekend ongeveer 4,8 miljard euro te hebben verloren in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Het ministerie van Financiën wilde de genoemde bedragen niet bevestigen, maar gaf wel aan dat Duitse banken nog "significante hoeveelheden'' risicovolle beleggingen op de balans hebben staan.

Verschillende bankiers hebben er bij de Duitse regering op aangedrongen een bank op te richten die de risicovolle beleggingen van de commerciële banken opkoopt. Volgens Der Spiegel vindt minister van Financiën Peer Steinbrück de kosten van een dergelijke zogenoemde 'bad bank' echter onverantwoord hoog.

Vrijdag liet de uittredende Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson weten dat de Amerikaanse overheid wel overweegt zelf een bank op te richten. Die zou de Amerikaanse banken van hun waardeloze beleggingen moeten verlossen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.