Home

Achtergrond 199 x bekeken

Duijzer: zuiveltermijnmarkt werkt niet in Nederland

Een zuiveltermijnmarkt waarmee boeren hun risico’s af­dekken zal in Nederland niet wer­ken.

Dit zei Dirk Duijzer, direc­teur Food en Agri Nederland van de Rabobank gisteren op de jaar­vergadering van de LLTB-melk­veehouders in Baexem.

De eigen, coöperatieve zuivelin­dustrie is volgens Duijzer te sterk en ook hebben boeren een sterke, langjarige bankrelatie. Daarmee zijn de risico’s van prijsschomme­lingen net zo goed en goedkoper af te dekken dan door te ’hedgen’ op de termijnmarkt.Vorig jaar waren er diverse be­drijven die een termijnmarkt voor de zuivel wilden opzetten. De Ra­bobank wilde daar aan meewer­ken. Nadere studie naar de wer­king van een zuiveltermijnmarkt in Nederland heeft de Rabobank kennelijk doen concluderen dat zo’n markt hier niet werkt.

Voor zuivelbedrijven kan het af­dekken van termijnrisico’s voor­delen hebben, maar voor melk­veebedrijven in Nederland heeft het geen toegevoegde waarde en is het een te dure optie. Voor melk­veehouders in een land als Cana­da, waar de relatie met zuivelbe­drijven en banken minder hecht is, is deze situatie anders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.