Home

Achtergrond 2 reacties

Druk achter hervatting vleesexport naar Rusland

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven willen via onderhandelingen en overleg met de Russen tijdens de Grüne Woche de grens weer open krijgen voor Nederlandse varkens- en pluimveevlees.

De Russen hebben hun grenzen sinds oktober vorig jaar grotendeels gesloten voor Nederlands varkens- en pluimveevlees. Dat deden ze door de varkensslachterijen op één na op een zwarte lijst te zetten. Voor pluimveevlees is de situatie iets gunstiger: vijf slachters mogen nog leveren.

Volgens secretaris Jos Klessens van de COV zeggen de Russen dat de slachterijen niet voldoen aan de Russische eisen. Welke eisen dat dan zijn is niet duidelijk. Volgens Klessens spelen op de achtergrond andere overwegingen mee. "De Russen willen hun eigen varkensproductie en vleesverwerking op een hoger plan brengen. Daarom brengen ze hun importen terug."

Aan de andere kant sloot Rusland wel een overeenkomst met de Verenigde Staten voor uitbreiding van de import van varkensvlees met 50.000 ton. De Amerikanen mogen 100.000 ton varkensvlees exporteren.

Voorzitter Jan Odink van de Nepluvi vertrouwt er op dat de pluimveeslachterijen snel aan de eisen van de Russen kunnen voldoen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  w gerritsen

  Laat deze Russen hun eigen slachterijen eens controleren.
  Deze stinken meer en zijn vuiler als de Rendac.
  Russische vrouwen wassen niet voor niets al het vlees aldaar, voor ze het koken of braden.
  Verder kan je het nog geen twee dagen in de koelkast bewaren, want dan is het bedorven.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Gerritsen . Het doet er niet toe hoe een importerend land zelf de varkens slacht . Het is echter wel frustrerend dat een land dat zelf qua slachten het stenen tijdperk nog niet uit is hoge eisen gaat stellen aan buitenlandse slachterijen . In rusland worden varkens die dood bij de slachterij aankomen gewoon geslacht . Maar dat doet er allemaal niet toe . Wees gerust , hier was het het zelfde liedje en heeft de export naar rusland ook een tijdje dichtgezeten . Ooit zal de deur weer open gaan en dan gaat het er alleen nog maar om of jullie product goedkoper is dan het onze .

Of registreer je om te kunnen reageren.