Home

Achtergrond 1 reactie

Dooi, maar 'die Elfstedentocht komt er echt weer'

Op de dag dat Henk Angenent precies twaalf jaar geleden als eerste over de streep ging op de Bonkevaart bij Leeuwarden, trok de dooi zondag over het Friese land. Na een kleine week natuurijs verdween in elk geval voor enkele dagen het vooruitzicht van een eventuele zestiende Elfstedentocht weer even onder de snel afnemende ijslaag.

Het enthousiasme van de genodigden bij de presentatie van de film 'IJskoude Passie' over 100 jaar geschiedenis van de Elfstedentocht was er echter in Hindeloopen niet minder om.

De belevenissen uit het verleden kwamen voor de zoveelste keer ter tafel, maar de hunkering naar een nieuwe tocht was onmiskenbaar aanwezig. Nog eens extra gevoed door de voorspellingen dat het komende week opnieuw gaat vriezen.

,,Die zestiende Elfstedentocht komt er zeker weer. Je weet nooit wanneer, maar hij komt elk jaar weer een jaar dichterbij.'' Het is de levensvisie van Jeen van den Berg, die op 3 februari 1954 de negende 'Tocht der Tochten' won. De oud-winnaar liet zijn 'wijsheid' zondag te midden van vele prominenten uit het verre en korte verleden nog maar eens rondgaan. Niemand die zijn wijsheid betwistte. Als er ook maar even een periode van vrieskou door Nederland trekt, raakt het land in de ban van de Tocht der Tochten.

,,Minne Hoekstra zal nooit gedacht hebben dat hij na 100 jaar nog zo prominent in beeld zou zijn. Daarin zie je ook het bijzondere van de Elfstedentocht'', onderstreepte oud-voorzitter van de Vereniging Friesche Elf Steden Henk Kroes nog maar eens de impact van de 200 kilometer lange schaatstocht door Friesland.

Minne Hoekstra was op 2 januari 1909 de eerste winnaar, Henk Angenent op 4 januari 1997 voorlopig de laatste. Naast Van den Berg behoorden Angenent, Reinier Paping (winnaar van de meest barre tocht in 1963), Jan Uitham (tweede in 1963), Klasina Seinstra (eerste vrouw 1997), Tineke Dijkshoorn (eerste vrouw 1986) tot de genodigden in Hindeloopen. Ook een kleinzoon van Minne Hoekstra, eveneens Minne geheten, was aanwezig. Het eerste natuurijs in jaren van de afgelopen week had bij iedereen de koorts alleen maar verhoogd.

,,Zo gauw het gaat vriezen volg ik de weerberichten'', gaf Dijkshoorn nog steeds haar liefde voor schaatsen op natuurijs aan. ,,Als 'ie weer komt, ga ik kijken naar mijn zoon. Die is ingeloot. Zeker in deze periode word ik steeds herinnerd aan 1986'', geeft ze aan. ,,Jammer is wel dat de vrouwen bij de eerstkomende tocht hun eigen, aparte wedstrijd hebben. Ik vond het geweldig om tussen de mannen te rijden.''

,,Ik heb een keer het geluk gehad de Elfstedentocht te winnen, daarna ben ik mijn hele leven lang gevraagd her en der te verschijnen. Zeker als het vriest. Er gaat geen winter voorbij of ik word ermee geconfronteerd. Dat zegt genoeg over de heroïek'', geeft de oude held Van den Berg aan. De nog steeds montere Paping valt hem bij. ,,Uitrijden is bijzonder, winnen onbeschrijflijk. Ik hoop dat 'ie deze winter weer gehouden kan worden. Het is alweer twaalf jaar geleden. Zo vaak is de tocht in 100 jaar niet gehouden. Het weer bepaalt echter zijn eigen kalender.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    Zo lust ik er nog wel meer. Koningin Beatrix stopt met regeren. Zolang ik maar geen datum noem krijg vanzelf gelijk. Jan Peter Balkenende stopt als minister-president. Zolang ik maar geen datum noem heb ik gelijk. Jan Peter heeft niet het eeuwige leven om minister-president te kunnen blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.