Home

Achtergrond 226 x bekeken

Doodstraf voor dader melamine-schandaal

Een rechtbank in China heeft een man die betrokken was bij het melamineschandaal vandaag ter dood veroordeeld voor het in gevaar brengen van de openbare veiligheid.

Het is de eerste uitspraak in de zaak die voor grote consternatie zorgde. Zhang Yujun werd schuldig bevonden aan het produceren en verkopen van met melamine vervuild melkpoeder. Een tweede persoon kreeg levenslang, aldus een woordvoerder van de rechtbank in de noordelijke stad Shijiazhuang. Daar is het zuivelconcern Sanlu gevestigd. Het inmiddels failliete bedrijf vormde het middelpunt in de affaire.

Afgelopen najaar kwam naar buiten dat Chinese baby's last van nierstenen hadden gekregen na het consumeren van met melamine vervuild melkpoeder. Zeker zes Chinese baby's stierven door de giftige stof en bijna 300.000 kinderen werden ziek.
De chemische stof moest verhullen dat de melk was aangelengd met water. Melamine wordt normaal gesproken vooral gebruikt voor het maken van kunststof borden en bestek.

Chinese staatsmedia meldden eerder dat de uitspraken in de rechtszaken van alle 21 verdachten donderdag worden bekendgemaakt. Onder hen zijn zakenmannen en functionarissen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.