Home

Achtergrond

Doden en gewonden na Israëlische inval in Gaza

Israëlische militairen zijn de Gazastrook met grondtroepen binnengevallen. In de nacht van zaterdag op zondag vochten de Israëliërs op verschillende plaatsen met strijders van de militante Palestijnse beweging Hamas.

Over het aantal slachtoffers dat tot nu toe tijdens het grondoffensief is gevallen, is onduidelijkheid. Hasan Alaf, directeur van het ziekenhuis Al Shifa in Gaza en onderminister van Gezondheid in het Hamas-bestuur, zei dat in de eerste uren na het begin van het grondoffensief ongeveer twintig mensen zijn omgekomen. De Israëlische radiozender Canal 2 berichtte over tientallen gedode Palestijnse militanten. Een radiozender in Gaza meldde op gezag van bronnen binnen Hamas dat negen Israëlische militairen zijn gedood en dat vijf anderen zijn ontvoerd.

Israël heeft dat bericht niet bevestigd. Een legerwoordvoerster wilde alleen kwijt dat ongeveer dertig Israëliërs gewond zijn geraakt.

In de week voorafgaand aan het grondoffensief had Israël elke dag met vliegtuigen aanvallen in Gaza uitgevoerd. Die zouden circa 470 Palestijnen het leven hebben gekost.

De Israëliërs rukten in de nacht van zaterdag op zondag op tot de steden Beit Hanoun en Beit Lahiya in het noorden van de Gazastrook, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Ook zou zwaar worden gevochten in Zaytoun in de buurt van Gaza-stad. Israëlische militairen in tanks kregen steun van gevechtshelikopters. Strijders van Hamas zetten mortieren en raketten in tegen de Israëliërs.

Het grondoffensief gaat ,,vele lange dagen'' duren. ,,Dit wordt geen schooluitje'', zei een militaire zegsman op de Israëlische tv. Israël wil naar eigen zeggen de infrastructuur vernietigen waarmee Hamas raketten afschiet op de Joodse staat. Israël mobiliseert tienduizenden reservisten voor het offensief.

Hamas waarschuwde dat Israël een ,,hoge prijs'' zal betalen voor de invasie. De Gazastrook zal een ,,begraafplaats'' worden voor het Israëlische leger. De Israëlische militairen die het Palestijnse gebied zijn binnengevallen, lopen in de ,,val'' die Hamas-strijders hebben voorbereid.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voerde zondagmorgen vroeg spoedoverleg over de crisis. De raad kon het echter niet eens geworden over een verklaring over de situatie in de Gazastrook, aldus de Franse ambassadeur bij de VN, Jean-Maurice Ripart.

Bronnen rond de Veiligheidsraad lieten weten dat de Verenigde Staten geen steun wilden geven aan een door Libië ingediende tekst. Libië had gepleit voor het oproepen tot een onmiddellijk bestand.

Volgens de VS was de tekst te kritisch over Israël. Het zou de regering van president George W. Bush onder meer hebben gestoord dat in de verklaring niet werd gerept van raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël.

Washington zou er bovendien op staan dat Hamas in een verklaring een terroristische groep wordt genoemd, die op illegale wijze de macht in de Gazastrook heeft gegrepen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.