Home

Achtergrond 1 reactie

Derogatie voor bedrijf op droog zand moeilijkst

De melkveehouderij op droog zand, met veel mais, is de deelsector van de melkveehouderij die het het moeilijkst heeft om aan de voorwaarden voor een nieuwe derogatie te voldoen.

Op deze bedrijven doen de nieuwe mestnormen het meeste pijn. Dit zei voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij op de jaarvergadering van de LLTB-melkveehouders. De oplossing voor deze bedrijven wordt echter gezocht in een grotere inzet van be- en verwerkte mest op het eigen bedrijf.

Daarmee hoeven ze minder dierlijke mest af te voeren en minder kunstmest te kopen. Probleem is echter, zo zei Schenk, dat Brussel buitengewoon terughoudend staat. "Ze zien hierin een nieuw speeltje van die Nederlanders."

Toch is volgens Schenk de druk groot om een oplossing in genoemde richting te zoeken. Anders moeten de betreffende bedrijven inkrimpen, of hebben ze minder groeikansen.

Schenk hoopt dat Brussel uiteindelijk toch akkoord gaat met de Nederlandse voorstellen. Al zal de Europese Commissie naar zijn mening niet al in 2010 om zijn. Nederland moet dit jaar tot overeenstemming komen met de Commissie over het vierde actieprogramma voor het mestbeleid.

Eén reactie

  • no-profile-image

    twente

    siem jan wij halen het hier wel op de droge zand grond zo wel op mais als gras de resultaten zijn aan wezig

Of registreer je om te kunnen reageren.