Home

Achtergrond 183 x bekeken

Deel Europarlement wil strenger verbod zeehondenbont

Een groot deel van het Europees Parlement wil het geplande handelsverbod op zeehondenbont aanscherpen.

Naar Nederlands en Belgisch voorbeeld zou de EU dan geheel geen bont van zeehondjes toelaten, behalve als het bont komt van enkele traditionele Inuït-jagers.

De parlementscommissie voor gezondheid stemde donderdag met grote meerderheid voor aanscherping. ,,Ik ben heel blij met dit duidelijke standpunt voor dierenwelzijn'', zei PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey.

De Europese Commissie had het Europarlement en de EU-landen eerder alleen een handelsverbod voorgesteld op bont van doodgeknuppelde zeehondjes. Bont van doodgeschoten zeehonden is wel welkom. ,,Maar zo'n onderscheid is niet te controleren: aan het bont kun je niet zien hoe de zeehond is gedood'', vindt Corbey. ,,Bovendien zouden er maar tien controleurs rondlopen voor een gebied dat vijf keer zo groot is als Nederland.''

Het Europarlement moet dit voorjaar plenair stemmen over het voorstel. Nederland en België hebben als een van de weinige landen ter wereld al een volledig handelsverbod op zeehondenbont.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.