Home

Achtergrond 185 x bekeken

Daling diefstallen personenauto's stagneert

Het aantal diefstallen van personenauto's en zware bedrijfsauto's is in 2008 met 6 procent gedaald.

De daling bij personenauto's zette rond 2000 in door de samenwering tussen de overheid en het bedrijfsleven. Sindsdien is het aantal diefstallen met 55 procent gedaald.

Er lijkt een eind gekomen aan de spectaculaire daling van de jaren daarvoor, concludeert de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit vandaag. De stichting meldt verder dat er het afgelopen jaar juist meer bromfietsen, motorfietsen en bestelauto's zijn ontvreemd. Het totaal aantal voertuigdiefstallen steeg vorig jaar daarom met 5,8 procent in vergelijking met 2007.

De laatste jaren worden er relatief meer jonge auto's gestolen, door professionele criminelen, constateert de stichting verder. Hiervan worden er "vrij weinig'' teruggevonden.

In de afgelopen jaren daalde ook de diefstal van lichte bedrijfsauto's met bijna de helft ,,Helaas werden er in 2008 weer 46 meer gestolen dan het jaar ervoor. De meeste lichte bedrijfsauto's zijn gestolen in de provincies Noord-Brabant en Limburg en in de politieregio's waar de vier grote steden liggen'', laat de AVc weten. De landelijke toename wordt volgens de organisatie vooral veroorzaakt doordat in de Haagse regio ruim een derde meer werd ontvreemd dan twee jaar geleden.

Volgens de AVc kunnen de diefstallen van bedrijfauto's in de toekomst flink worden beperkt door het gebruik van volgsystemen in de auto's. De stichting is daarover nu met de verzekeraars en de transportsector in gesprek.

Criminelen in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben 40 procent van het totaal aantal diefstallen van motoren in Nederland voor hun rekening genomen. Ook in de politieregio's Limburg Zuid en Midden- en West Brabant werden veel motorfietsen ontvreemd. De meeste brom- en snorfietsen verdwenen in de bovengenoemde drie grote steden en in de politieregio Limburg Zuid.
De ACv meent dat veel tweewielers gemakkelijk konden worden gestolen, omdat ze niet beveiligd genoeg stonden geparkeerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.