Home

Achtergrond

DSM kan binnen 3 jaar ethanol uit landbouwresten vervaardigen

Chemiereus DSM verwacht tegen 2012 de technologie gereed te hebben om op grote schaal rendabel ethanol te kunnen vervaardigen uit landbouwafval.

Dat verklaart een woordvoerder van DSM, dat de technologie dan hoopt te licenseren aan energiebedrijven.

Volgens de woordvoerder zijn de onderzoekers van DSM gevoelig voor de discussie over voedsel versus energie. "We zetten sterk in op de ontwikkeling van bioraffinaderijen die grondstoffen gebruiken die niet concurreren met de voedselketen, de zogeheten witte biotechnologie."

Met de technologie, een zogeheten biobrandstof van de tweede generatie, kan grootschalig ethanol worden vervaardigd zonder dat voedselprijzen worden opgedreven. Vorig jaar leidde deze ontwikkeling in sommige Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen tot voedselrellen.

Voor productie op grote schaal worden op dit moment micro-organismen ingezet om specifieke suikers of zetmeel uit maiskolven of suikerriet te halen. DSM laat de micro-organismen andere suikers halen uit plantdelen die nu worden weggegooid als afval.

"We leren de micro-organismen andere suikers te eten", aldus de woordvoerder. In het door de Amerikaanse overheid gesubsidieerde project wordt samengewerkt met de Spaanse energiegigant Abengoa. Het bedrijf geldt als marktleider in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.