Home

Achtergrond 935 x bekeken 4 reacties

'Crisis treft aardappelindustrie'

De aardappelverwerkende industrie heeft last van de economische crisis.

Daardoor verschuift de afzet van producten met een hoge toegevoegde waarde naar bulkproducten.

De crisis treft de Nederlandse aardappelindustrie, zei John Wiskerke, directeur Grondstoffen bij Lamb Weston Meijer, vandaag op een bijeenkomst in Lelystad van de Landbouwbeurs Flevoland. "De laatste twintig jaar heeft de Nederlandse industrie de focus verlegt van commodities (bulkproducten) naar specialiteiten. Door de crisis bespaart de consument op de uitgaven bij de foodservice en de cateraars. Terwijl in de supermarkten de afzet verschuift van aardappelspecialiteiten naar frites en tafelaardappelen. Er gaat daardoor minder geld van de consument naar de aardappelketen."

Wiskerke vindt de productie van aardappelspecialiteiten van groot belang voor de sector. "In Nederland ligt de kostprijs hoger. We moeten het zoeken in producten met een hogere toegevoegde waarde. In Duitsland en België is vooral de productie van commodities vergroot."

Een ander probleem is dat kredietverzekeraars als gevolg van de crisis hogere premies vragen of de eisen voor de kredietverzekering hebben verscherpt. Wiskerke: "Dit bemoeilijkt de export. De sector exporteert een groot deel van de productie. Bovendien krijgen we door de koersdaling van het Britse pond omgerekend minder euro’s voor de afzet naar het Verenigd Koninkrijk."

Telers klagen op de bijeenkomst over de lage aardappelprijs. Wiskerke vindt dat de marge moet komen van de meerwaarde die de aardappelen opleveren. "De industrie heeft behoefte aan een bepaalde hoeveelheid aardappelen van een bepaald ras voor een bepaalde afzetmarkt. Daar zijn contracten voor nodig. De contractprijs biedt een bodemprijs. De hoogte van de marge wordt vooral bepaald door het leveren van de juiste kwaliteit aardappelen. Telers kunnen het beste een keuze maken voor een bepaalde specialiteitenmarkt en daar aardappelen voor telen. De uitbetaling verschuift steeds meer naar het belonen van de toegevoegde waarde."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Dit begint op de zuivelmarkt te lijken.

 • no-profile-image

  gelukkig geen

  Wat een wollig artikel; ".. Terwijl in de supermarkten de afzet verschuift naar aardappelspecialiteiten naar frites en tafelaardappelen"..... En onder aan het artikel het advies; " Telers kunnen het beste een keuze maken voor een bepaalde specialiteitenmarkt en daar aardappelen voor telen."
  Beste akkerbouwers, laat u niet in de luren leggen. Jullie worden als een kudde schapen naar het ravijn geleid. Ga verder met het initiatief van Europese bundeling van afzet en neem het heft zelf terug in handen.

 • no-profile-image

  fungie

  Conclusie is duidelijk.
  Alleen nog vrij telen, afwachten of er nog een beloning komt voor betere kwaliteit in deze moeilijke tijden waar iedereen bezuinigt zal er weinig marge tussen zitten.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  heren akkerbouwers. Het wordt steeds meer en meer duidelijk dat de aardappelmaffia/ friet-chipsproducenten jullie in de macht krijgen. Jullie alle risco's zij de jackpot Als het "slechter" gaat zijn ze er als de kippen bij omdit rond te bazuinen, maar als het "goed" gaat hoor je ze niet. Blij dat ik geen aardappels meer teel

Of registreer je om te kunnen reageren.