Home

Achtergrond 426 x bekeken 47 reacties

Cramer wil groen label ook voor koestallen

Ook melkveehouders moeten in 2010 plannen hebben voor aanpassing van hun stallen aan groen-labeleisen.

Dat heeft minister Cramer (VROM) gisteravond gezegd in het Kamerdebat over ammoniak. Niet alleen pluimvee- en varkenshouders maar ook melkveehouders moeten meedoen aan een nieuw "actieprogramma" voor investeringen in ammoniakdichte stallen.

Cramer zei gisteravond dat de melkveehouderij er onvoldoende in is geslaagd de ammoniakuitstoot te beteugelen en niet langer aan maatregelen ontkomt.

De minister wil dat varkens- en pluimveehouders en ook melkveehouders in 2010 plannen klaar hebben voor aanpassingen van hun stallen. Ze is wel bereid uitstel te geven voor de uitvoering van de plannen.

Na afloop van het debat verklaarde Cramer dat ze nog nader bekijkt aan welke eisen de runderstallen precies moeten voldoen. Ook moet ze nog beslissen of alleen nieuwe of ook bestaande stallen aan de eisen voldoen. Ook zei ze dat bij de aanpassingen ook aspecten van dierenwelzijn worden meegenomen

Lees ook Cramer ziet toch ruimte voor uitstel emissiearme stal

Lees ook de weblog Plannen voor verplicht emissiearm in 2010

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Als de melkveehouderij voor 60% van de ammoniakuitstoot verantwoordelijk is dan is de intensieve veehouderij dus nog steeds verantwoordelijk voor 40%,ondanks alle dure stalaanpassingen en luchtwassystemen,dus op dit gebied hoeven we als melkveehouder de oplossing niet te zoeken,vooral niet bij weidegang. Als de meeste ammoniak in de mestopslag ontstaat, kunnen we als melkveehouder de oplossing beter zoeken in het ontwikkelen van goede toevoegmiddelen cq drijfmestverbeteraars, wanneer je een groot gedeelte van anorganische stikstof om kunt zetten in opneembare stikstof ,kun je de kosten voor een deel terugverdienen via de kunstmestkosten.

 • no-profile-image

  willemjankoster

  Totale onzin al dat gedoe over nh3!!!!!!!!!
  als nh3 in de mest zit kun je de stal aanpassen met wat je ook maar verzinnen kunt, maar als het er éénmaal in zit komt het er weer een keer uit, ook als je het onder de grond stopt. Je moet er voor zorgen dat het er niet in komt, zorg er voor dat de verhouding organische/anorganische stikstof verandert, deze is bij de gangbare mest 50/50 maar er zijn mogelijkheden om dat te veranderen naar 75/25 en dan is de nh3 uitstoot met de helft terug gedrongen en de stikstof benutting wordt ook gelijk een stuk beter wat weer kunstmest bespaart.
  Maar wat je ook onderneemt het is tegen dovemansoren want nog ministerie nog lto willen hier naar luisteren. Trouwens nh3 is goed voor de luchtkwaliteit want het is neutraliserend.
  Nee het moet een hoop geld kosten op en er verandert niets. Er zijn genoeg mensen in de praktijk die dit kunnen bewijzen, aub luister nu eens een keer?????

 • no-profile-image

  boer

  Je hebt inderdaad een beetje teveel stof in de kop. Maar die uitbreiding is nou juist de reden dat je aan het NH3 reduceren moet, veehouder. Niet leuk nee, maar wen er maar vast aan dat nu ook de rundveehouderij aan de beurt is, en terecht

 • no-profile-image

  k.jansma

  Ik wil de koeien het best naar de zin maken,maar dan moet ik ook wat verdienen ik hou nooit wat over.De gezondheids dienst weet niet wat voor gezondheidsprogrammas ze moeten uit vinden om aan het werk te blijven en dan ook nog dat gezeik over amoniakbeleid het land verschraald alleen maar de kunstmest is niet te betalen.Alles word elk jaar duurder maar de melkprijs lager,dus waar heeft die man het over hij moet zelf koeien gaan houden dan komt hij er wel achter hoe duur alles is

 • no-profile-image

  Boer

  Eh mensen,jullie zitten op het verkeerde spoor.Het ammoniak verhaal is een gepasseerd station.Het gaat er niet meer om welke sector de ammoniak uitstoot met hoeveel procent moet inkrimpen.Ik sta er versteld van dat jullie door de jaren heen aan een leugen zo gewend zijn geraakt dat de waarheid niet meer wordt geaccepteerd.Het bewijs dat ammoniak geen probleem is ligt op tafel en het enige wat teld op dit moment is wat je er mee gaat doen.Sta je de overheid toe dat ze je proberen dood te laten investeren voor een probleem dat niet bestaat of sleep je ze voor de rechter zodat het een keer afgelopen is met die ammoniak onzin.De tijd is aangebroken voor jullie belangenbehartigers om jullie belangen te behartigen.Doen ze dat niet dan moeten ze met een wel hele goeie reden komen om niet de laan te worden uitgeschopt.Het is een van de minder leuke zaken van het ondernemen,maar als je het negeerd schiet je jezelf in de voet.

 • no-profile-image

  boer

  Goed zo Koetje, jij denk tenminste innovatief. Zulke mensen hebben ze nodig in de landbouw. Wel opgemerkt dient te worden dat die 40% niet alleen vanuit de intensieve sector komen. We hebben ook veel schapen geiten paarden en andere soorten, die dus bij die 40 % zit. Ook in de pluimvee is nog niet veel gedaan, vanzelf sprekend natuurlijk omdat er nog geen goede manier is gevonden, maar dit komt eraan. En de bijdrage vanuit de varkens gaan de komende jaren (tot 2013) behoorlijk omlaag, vanwege de NH3 en IPPC eisen.
  En kjansma, als je nu al begint te zeuren over het kosten/opbrengst verhaal kan ik je mededelen dat het nog erger wordt. De keus is investeren in uitbreiding (moet ook om alle maatregelen te batalen) of stoppen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik denk dat het een goede zaak is om ook bij de rundveehouderij de druk op te voeren om naar meer technische oplossingen te komen om de amoniak te verlagen. Als er niets gebeurt lopen we niet alleen tegen hoge mestkosten aan, maar ook nog eens tegen de steeds stenger wordende amoniakeisen. Onder druk wordt alles vloeibaar, dus ook hier zullen weer goede alteratieven uit voortkomen.

 • no-profile-image

  student

  Melkveehouder, heeft u het stukje hieronder ook gelezen? Ik ben zeer benieuwd naar dat rapport!

 • no-profile-image

  pluimvee en varkenshouder

  Het is niet meer dan terecht dat ook onze collega melkveehouders aan de groen-labeleisen moeten voldoen. De melkveehouderij is altijd nog de hand boven het hoofd gehouden!!!!

 • no-profile-image

  Paul

  Het grootste gedeelte van het jaar, lopen mijn melkvee, en jongvee in de wei, dus waarom zouden er stalaanpassingen nodig zijn ?

 • no-profile-image

  Graats.

  Beste Marielle uit Utrecht. Hoe kunnen we op voorhand waarde gaan hechten aan een rapport waar we de inhoud niet van kennen?

 • no-profile-image

  koetje

  Van april tot november is niet jaarrond ,niemand die dat zegt en als veehouders er voor kiezen om jaarrond op te stallen moeten zij weten,daar zullen ze hun redenen wel voor hebben ,ik pleit voor een uitzondering voor boeren die de dieren wel naar buiten doen, misschien komen er dan ook weer meer koeien naar buiten.

 • no-profile-image

  Marcel

  Henk een vraagje, hoe kan ik mijn mest mixen? De varkens mest zakt uit maar bij de rundveemest zit de dikke bovenop de dunne! Probeer dat a.u.b. effe duidelijk te maken?

 • no-profile-image

  JP

  Laat ik voorop stellen dat een koe GEEN ammniak uitstoot!! De fout zit in de mestopslag daar word de ammoniak gevormd, dus zorg er voor dat de anorganische stikstof omgezet word in organische stikstof dan is het probleem opgelost. PS. de geleerde mensen willen alleen naar een hele dure oplossing en dat schept weer werkgelegenheid en de meeste boeren tuine daar in !!!

 • no-profile-image

  boer

  Kuijpers, wij zijn al jaren de pineut omdat wij in eerste instantie het NH3 probleem van de melkveesector op moesten lossen. Gelukkig ziet de overheid nu ook in dat alleen de varkenshouderij het probleem niet kan oplossen omdat er maar weinig uitstoot hier is. Cramer hoeft niet met ideeen te komen, dat moeten jullie zelf doen, of lukt dat niet? Dan zal ik een paar dingen noemen. Schuine put platen, ruimte onder de platen kun je gebruiken als opslag, rondpompem is geen probleem en dieren kunnen gewoon over de roosters lopen. Balansballen, heel simpel. Soort mestpannen die je onder de roosters plaatst, koeien lopen gewoon op de roosters, en mest wordt snel afgevoerd door schuifmecanisme onder de roosters. Luchtwasser, misschien beetje overdreven maar een mogelijkheid. Koetje boe, opzich natuurlijk een goed idee, maar hoe ga je aantonen dat je ook werkelijk de koeien bv 160 dagen buiten hebt lopen, dag en nacht. De overheid wil controleerbaarheid namelijk Kom op, de melkveehouderij is toch een innovatieve sector, kom met ideeen, de overheid doet dat gelukkig niet, dus kom op aan de slag

 • no-profile-image

  Marielle

  Wetenschappers hebben een nieuw onderzoek klaarliggen wat de schadelijkheid van ammoniak onderuit haalt en wat laat zien dat verdere ammoniakreductie helemaal niet hoeft voor Natura 2000!!!Bovendien is de overheid op basis van dat rapport bij de rechter aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade!! Dus dat wordt interessant, want de regering heeft de landbouw willens en wetens opgezadeld met enorme kosten, terwijl de meetgegevens een afwijking kunnen hebben van 100% blijkt uit diverse rapporten.Verder een ander schokkend voorbeeld: NL heeft Natura 2000 anders dan de andere EU-lidstaten uitgevoerd in de Natuurbeschermingswet. LTO weet dat. En als LTO een echte belangenbehartiger was , zou ze dat aan de kaak stellen. Maar wéér houden zij hun mond en dat wordt langzaam aan wel erg verdacht!!! Want ze halen m.b.t. ammoniakreductie natuurlijk wel zelf alle projecten, begeleiding en advisering binnen via hun commerciele tak. Hoezo belangenverstrengeling? De meeste wetenschappers zeggen overigens ook, dat wat ammoniak aangaat, we niets hoeven te verwachten van ZLTO en LLTB, omdat zij er totaal géén belang bij hebben dat deze problematiek verdwijnt, want dat kost inkomsten én werkgelegenheid. Maar dan kom ik bij het volgende probleem: het rapport wat er is t.a.v. de misleiding mbt. ammoniak door de overheid, kost geld. Het rapport is klaar, alleen de betreffende wetenschapper brengt het niet naar buiten zonder vergoeding, want anders heeft hij 3 maanden voor niks gewerkt. Ik hoop dat de NVV , de NMV en de NVP mee zullen doen. Want dan kan een vuist gemaakt worden. Maar dan zullen ze er qua financien nog niet zijn. Dus mijn vraag is welke organisaties hebben nog meer belang bij het bekend worden dat ammoniak niet schadelijk is? Dierenartsen , fouragehandelaren en veehandelaren misschien, maar de voederleveranciers bijv. proberen via eiwitarm al in te spelen op het voerspoor voor de rundveehouderij, dus die hebben er geen belang bij. Wie heeft er nog suggesties? Want we kunnen wel blijven mekkeren en klagen, maar nu is de tijd om tot daden over te gaan, daar zijn we tenslotte ondernemer voor!Bovendien: wat hebben we te verliezen? We hebben alleen maar veel te winnen....

 • no-profile-image

  r.v.

  en wie moet het betalen dan? de melkveehouder in dit geval. weer, lekker kostprijs verhogend, komt goed uit in deze tijd.

  en wat doen de landen om ons heen? daar word er niets of nauwelijks wat gedaan aan de ammoniakreductie. voor zowel de varkens als pluimveesector is nederland haantje de voorste... alleen doordat wij technisch zo goed draaien kunnen we net het hoofd boven water houden.

  dus het zou dan wel zo reeel zijn om er dan een subsidie op te geven omde extra koste te dekken die het buitenland niet heeft. anders prijzen we onzelf helemaal uit de markt

 • no-profile-image

  boer

  Lekker makkelijk he Rik. Laten ZE maar eerst......Jij moet NH3 reduceren, dus kom JIJ maar met een oplossing (jij = melkveesector) Ik kan je zo een aantal systemen geven, iets uitwerken voor melkvee en klaar. Het is zo simpel. De melkveesector krijgt bulten subsidie en heeft een enorme hoge degroratie(is goed hoor) maar hiervoor moet ook wat tegenoverstaan en dat is reduceren van NH3. Dit is waarschijnlijk het geheime mestakkoord tussen lto en lnv..................

 • no-profile-image

  Veehouder

  lto begint nu zo langzaam aan door te krijgen dat bij quota uitbreiding niet mogelijk is binnen de nh3 gebeuren. Dat het opofferen van varkens en kippen niet voldoende is om maar door te schijten met koeien. Nu nog siem-jan wakker krijgen voor dat het helemaal te laat is.

 • no-profile-image

  Mariette de Weert

  Wat zou het fijn zijn als collega's boeren, zowel melkveehouders als varkens- en kippenhouders eens solidair met elkaar zouden zijn. En niet telkens de zwarte piet doorschuiven naar de andere sector, waarvan je toch minder verstand hebt.
  Immers, je weet wel alles van je eigen bedrijf en sector maar hebt vaak geen inzicht in wat er gebeurt in de andere sectoren. Het is erg makkelijk om maar ongefundeerde uitspraken te strooien op internet. Je maakt er alleen de hele boerenstand belachelijk mee.

 • no-profile-image

  Karel

  Marielle ik heb een vraag voor jou. Kunnen politici hun handen in mest schoonwassen? Zo ja, dan hebben we een geweldig natuurlijk produkt voor het Haagje van Nederland. Gangbaar en biologisch.
  De boeren en tuinders is niks kwalijk te nemen. Zij willen alleen maar de kost verdienen!! Wat er ook voor gebeuren moet, we doen het.
  Het probleem ligt dus bij de politici. Die moeten voorwaarden stellen aan deze produktie. En daar zit hem nu net de kneep. De burger zit niet te wachten op grootschalige landbouw en willen de koe in de wei. Kijk je over de laatste 40 jaar, dan valt ongetwijfeld op: De land-en tuinbouw wordt grootschaliger en de koe verdwijnt uit de weide. Een toenemend aantal paarden bevolken de weide in Nederland.
  De burger en menige boer willen de grootschalige intensieve veehouderij niet voor de deur. Op allerlei manieren probeert eenieder deze gevolgen van de wet reconstructie te keren.
  Conclusie: Wie is het sterkste in het armpje drukken. De intensieve veehouder met aan zijn zijde de wet reconstructie of de rest van Nederland met de milieu- en gezondheidswetgeving en landschapbouwers aan hun zijde.
  Cramer kraamt nog wat onzin over de melkveehouderij en de ammoniakregels, maar ja ze zal zelf aangeven hoe het dan moet. Dus effe wachten. Het kan nooit zo erg zijn als voor de intensieve veehouderij. Want de koe moet de weide in niet waar.

 • no-profile-image

  henk

  rundveestallen emissie arm maken is gemakkelijk zat, met systemen die al jaren in de varkenshouderij gebruikt zijn.
  Hoe zag een groenlabbel stal er bij een varkenshouiderij uit voordat de luchtwasser is uitgevonden?
  zal ik even een aantal systemen opnoemen voor de geen die dat niet meer weet.
  -Koeldeksysteem
  -schuine putwanden
  -spoelgoten
  -eventueel balans ballen
  -Delvris smalle met ondiepe putten dus minder emiterend oppervlak

  Enkele van deze systemen kan men ook toepassen op rundveestallen. Zodat ook eindelijk de rundveehouderij eens wat aan de emissies gaat doen.

 • no-profile-image

  boer

  Steeds meer koeien worden dag en nacht opgestalt en bij diegene waar ze nog wel buiten lopen komen ze maar even een paar uurtjes buiten. In de lange winter staan ze gewoon op stal. Zelfs als de totale reductie dan bv maar 50% is, dan halen we met zijn allen die nornen eenvoudig. Meer als 50% van deze uitstoot komt namelijk op konto van de rundvee. Dus ophouden met zeuren of NH3 schadelijk is (terecht of onterecht), maar aan de slag melkveehouders en laat niet alleen de varkens en pluimvee het probleem oplossen. De ontwikkelingskosten voor diverse systemen hebben jullie niet, want die heeft de varkenshouderij al betaalt, dus handjes uit de mouwen, zowel varkens,pluimvee als ook de melkveehouders

 • no-profile-image

  W. Kuijpers

  Leuk, heb ik (en vele met mij) gewerkt aan het flink terug schroeven van de ammoniakuitstoot via het voer (ureum jaarrond gem. 19), zijn we nog de pineut.
  Ik heb geen zin om een sleuvenvloer in mijn nog te bouwen stal te moeten leggen. Die dingen zijn levensgevaarlijk.

  Laat Cramer maar eerst met een goed alternatief komen voordat ze van dit soort dingen roept

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  oplossing is simpel: de helft minder koeien :-D reken maar dat er dan wel dingen geregeld worden door onze heren en dames veehouders

 • no-profile-image

  boer limburg

  He slimme boer Cees als jij kortzichtig bent zal ik het ook even zijn. Weet jij welke groep dieren de laatste 25 jaar het snelste is gegroeid de varkensstapel of de koeien. Nou ik wel, dus houd alsjeblieft op met die onzin uit te kramen dat die rundveehouders ook maar eens wat moeten doen. Wij zijn al 25 jaar bezig. EN jullie varkensboeren weet je dat ook?

 • no-profile-image

  boer

  Hey Limbo boer, nogmaals, het gaat niet om de uitbreiding, het gaat om de totale uitstoot en maar liefst 60% (!!!!) van de uitstoot is van de melkveehouderij dus........Deze sector heeft al uitzonderingen genoeg, subsiedie, dus doe ook maar eens een keer iets terug voor de maatschappij. En als iedereen nu zogenaamd weet dat NH3 niet schadelijk is waar waren jullie toen de varkenshouderij deze regels opgelegt kregen ??? Dus hou op met zeuren dat we solidair moeten zijn, hup aan de slag !

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Rundveehouderij aan de beurt Cees? Zo aan de weg kijkend, naar 20 jaar terug gerekend. Over een afstand van 4 km, waar ik woon, is rundvee afname 90 % , aantal kippen verdubbeld, varkens verviervoudigd. Cees je hebt gelijk, varkens hebben te weinig ruimte daarom wil jij ook van de koeien af, kun je nog meer varkens houden, meer mest dumpen. nog meest stof hoesten. Hoera.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Cees heeft luchtwasser nodig, door enorm veel stof in de lucht, moet stofmasker op. Bij de rundvee worden verplicht om aan nh3 uitbreiding te doen, quotum verruiming, dankzij Siem-Jan, jouw lto voorman, heb je daar wel aan gedacht?

 • no-profile-image

  boer

  Ik zeg helemaal niet dat ik van de koeien afwil, waar lees jij dat, vertel mij dat even ?? Feit is gewoon dat anno nu de melkveehouderij voor 60% van de nh3 uitstoot vanuit de landbouw verantwoordelijk is.Deze sector mag zich ook ontwikkelen op allelij vlakken, geen enkel probleem, maar wel op de zelfde voorwaarden. Bij ons in de buurt zit helemaal geen kippen en varkens meer, alleen nog mega melkveehouderijen over een tijdje. En dat jij mij beschuldigd van mest dumpen laat ik maar even varen. Ik kan me voorstellen dat je boos bent omdat nu ook de melkveehoudereij aan de beurt is, maar ik ben niet de schuldige.....Ik zou zeggen hou op met zeuren en kijk naar de varkenshouderij, zij hebben de kennis zodat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden, maak gebruik van deze kennis. Succes

 • no-profile-image

  miss

  Dat zal ik je vertellen. lto gaat nu enorm lobbyen in de hoop dat de melkveehouderij de dans ontspringt. Dat lobbyen hadden ze allang gedaan moeten hebben toen deze eisen opgelegt werden aan de varkenshouderij, maar toen hoorden we ze niet, omdat de varkenshouderij opgeofferd werd voor de degoratie. Ik hoop dat diverse andere instanties ook gaan lobbyen : of we schaffen alle regels rondom nh3 af voor alle sectoren of we gaan het met zijn allen doen

 • no-profile-image

  koetje

  Ik kan de argumenten van de varkens en kippenhouders heel goed begrijpen,maar bij de meesten staan de varkens en de kippen 365 dagen in de stal, bij ons lopen de dieren van april tot november(als het weer het toelaat)buiten.Dit vindt ik toch een heel verschil.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Je kunt je kop in het zand steken, maar ga er maar vanuit dat de amoniakeisen strenger zullen worden, of je het wilt of niet(ongeacht rapporten). Dan heb ik liever wat druk op de ketel om tot goede opslossingen te komen dan maar wat pappen en nat houden wat uiteindelijk tot veel meer frustaite leidt. In de varkenshouderij zijn ook allerlei systemen ontwikkeld, wat er toe geleid heeft dat de bedrijven wel kunnen doorontwikkelen. Daar hoor je niemand over.

 • no-profile-image

  Boer

  Marielle .Dat ammoniak niet schadelijk is is al langer bekend.Het is dan ook van de zotte dat rundvee en varkens/pluimveehouders nog steets verplicht worden om er miljarden aan uit te geven.Hoeveel het rapport kost weet ik niet maar als daarmee het bewijs geleverd wordt dat de overheid de boeren willens en wetens heeft laten investeren in een probleem dat niet bestaat,dan is zo'n rapport miljoenen waard.Het is jammer dat jullie niet presies weten voor wie LTO werkt.Persoonlijk verwacht ik van de personen waarvan ik het loon betaal dat ze voor mij werken.Anders moet je zorgen dat je van het dooie gewicht afkomt,als je begrijpt wat ik bedoel.Stel dat LTO voor de boeren zou werken.LTO zou dan als de donder dat rapport kopen.Dan zou LTO de beste advocaten huren om daarmee een waterdichte zaak voor te bereiden.Daarna wordt de overheid afgeslacht in de rechtzaal.Zo wordt dat spelletje gespeeld.En als de overheid wordt verplicht de gedane investeringen terug te betalen aan de boeren dan is er voor Cees ook een reden om de zaak te ondersteunen.

 • no-profile-image

  Gerard

  Ammoniak dichte rundveestallen,maar wel de koe in de wei?Luchtwassers achter pluimveestallen,maar wel de kippen naar buiten?

 • no-profile-image

  Boer

  Het aanvechten en beeindigen van van ammoniak sprookje is het belangrijkste wat veel LTOers in hun loopbaan voor hun leden en niet leden zullen doen.Het negeren van het rapport zal tot gevolg hebben dat er heel veel bedrijven gedwongen zullen zijn te stoppen.Ik ben dus reuze benieuwd hoe ze dit varkentje zullen wassen.

 • no-profile-image

  varkens en pluimveehouder

  Ik vind het uitstekend wat de minister doet... de intensieve veehouderij is al jaren bezig met ammoniakreductie en de melkveehouderij waar de meest uitstoot vandaan komt heeft nog NIKS geen maatregelen genomen. En dat de koeien het hele jaar door buiten lopen is gewoon ONZIN. Want hoeveel melkveehouders hebben hun dieren niet jaarrond op stal???

 • no-profile-image

  Alleen de waarheid telt

  Er wordt van alles geroepen door mensen die weinig presteren. Alleen de waarheid telt! Laat die nu is eerst goed uitzoeken voor dat men maat
  regels gaat nemen. Al die onzin verhalen koop je niets en zeker geen geld aan uitgeven! Je wordt voor de gek gehouden waar je bij staat. Als er werkelijk problemen zijn gelooft het niemand meer, dan heb je echt een probleem!

 • no-profile-image

  Cas

  Ze willen ook alles doen dat het klimaat niet veranderd. ik heb er nooit iets van gemerkt, het veranderd elke dag. Het is weer een hype, iedere onozele trapt er in en die daar op uit zijn vullen hun zakken. Je moet maatregels nemen echt nodig zijn. Wel met twee benen op de grond blijven. Niet in die mooie reclames die op de tv komen, intrappen!

 • no-profile-image

  Tjongejonge

  Misschien moeten jullie eens ophouden om met de boze vinger naar elkaar te wijzen!! Jullie zouden achter elkaar moeten staan. En van elkaars kennis moeten leren. In plaats van te kijken wie er het zieligst en zwaarst getroffen wordt door het beleid....

 • no-profile-image

  koetje

  Af en toe ga je bijna geloven dat de veehouderij in Nederland alleen nog bestaat vanwege de gratie van de politicie in Den Haag en Brussel,kom op zeg hoe wil je de huidige rundveestallen emisiearm maken,iedereen heeft de zijmuren er uit gebeukt en een open nok geplaatst.

 • no-profile-image

  boer

  Oja dat wordt natuurlijk weer even voor het gemak vergeten. De melkveesector HAD de goedkope mogelijkheid om NH3 via voer te reduceren. Maar aangezien hier de complete sector compleet heeft gefaald, worden deze maatregelen terecht genomen. Dit was al lang bekend dus geen gezeur over "we hebben het niet geweten" Hup aan de slag !

 • no-profile-image

  Marielle

  Wetenschappers hebben een nieuw onderzoek klaarliggen wat de schadelijkheid van ammoniak onderuit haalt en wat laat zien dat verdere ammoniakreductie helemaal niet hoeft voor Natura 2000!!!Bovendien is de overheid op basis van dat rapport bij de rechter aansprakelijk te stellen voor de opgelopen schade!! Dus dat wordt interessant, want de regering heeft de landbouw willens en wetens opgezadeld met enorme kosten, terwijl de meetgegevens een afwijking kunnen hebben van 100% blijkt uit diverse rapporten.Verder een ander schokkend voorbeeld: NL heeft Natura 2000 anders dan de andere EU-lidstaten uitgevoerd in de Natuurbeschermingswet. LTO weet dat. En als LTO een echte belangenbehartiger was , zou ze dat aan de kaak stellen. Maar wéér houden zij hun mond en dat wordt langzaam aan wel erg verdacht!!! Want ze halen m.b.t. ammoniakreductie natuurlijk wel zelf alle projecten, begeleiding en advisering binnen via hun commerciele tak. Hoezo belangenverstrengeling? De meeste wetenschappers zeggen overigens ook, dat wat ammoniak aangaat, we niets hoeven te verwachten van ZLTO en LLTB, omdat zij er totaal géén belang bij hebben dat deze problematiek verdwijnt, want dat kost inkomsten én werkgelegenheid. Maar dan kom ik bij het volgende probleem: het rapport wat er is t.a.v. de misleiding mbt. ammoniak door de overheid, kost geld. Het rapport is klaar, alleen de betreffende wetenschapper brengt het niet naar buiten zonder vergoeding, want anders heeft hij 3 maanden voor niks gewerkt. Ik hoop dat de NVV , de NMV en de NVP mee zullen doen. Want dan kan een vuist gemaakt worden. Maar dan zullen ze er qua financien nog niet zijn. Dus mijn vraag is welke organisaties hebben nog meer belang bij het bekend worden dat ammoniak niet schadelijk is? Dierenartsen , fouragehandelaren en veehandelaren misschien, maar de voederleveranciers bijv. proberen via eiwitarm al in te spelen op het voerspoor voor de rundveehouderij, dus die hebben er geen belang bij. Wie heeft er nog suggesties? Want we kunnen wel blijven mekkeren en klagen, maar nu is de tijd om tot daden over te gaan, daar zijn we tenslotte ondernemer voor!Bovendien: wat hebben we te verliezen? We hebben alleen maar veel te winnen....

 • no-profile-image

  boerin

  Het is schandalig dat LTO en de Overheid de waarheid te duur vinden. Waar betalen we dan contributie en belasting voor? Als de onderzoeker geld wil zien; wie was de opdracht-gever dan ? Als Gerda Verburg een goede minister zou zijn, had ze allang inzage in dat rapport willen hebben.

 • no-profile-image

  T de Jong

  Zou Cramer wel weten welke stof ongeveer 150 jaar geleden niet in de natuurbodems voorkwam en nu wel?
  Dat is namelijk Pyriet (FeS). Zwavelijzer is de oorzaak van de huidige vermesting en verzuring.( bron Alterra rapport 1161). Stikstofdepositie veroorzaakt door de mens heeft geen in vloed op de natuur. ( Bodemkundige Prof De Coninck).Het Ammoniakverhaal is en blijft een lulverhaal.

 • no-profile-image

  Rik

  laat ze eerst eens goede oplossingen er voor verzinnen voor dat ze begint te roepen dat rundvee stallen groen label moeten worden.

  zo lang er geen logische oplossingen zijn wil ik er niks over horen

 • no-profile-image

  m.rijkers@rumaweb.nl

  Wie wist er 150 jaar geleden al welke stoffen er allemaal in het milieu voorkwamen en welke niet? Ze konden toen lang niet zoveel onderzoeken als ze nu kunnen. Vroeger gingen mensen dood, nu gaan ze dood en weten we bijna altijd waaraan ze zijn overleden. Dat is een groot verschil en ook in de natuurwetenschap kunne ze nu veel meer maar nog altijd blijft er voor veel dingen een rappot boven tafel te komen met veel aannamens en rekenregels en daar word beleid op gemaakt. Weet je nog van alle bossen die dood zouden gaan door de ammoniak?? Het grootste verschil in de bossen bij ons in de regio is dat er vroeger veel hout uitgehaald werd en de bossen werden onderhouden en nu is het "natuurbos" geworden en gebeurt er bijna niets meer! Als je met je tuin niets meer doet dan veranderd je tuin ook en dat is meestal ook niet gewenst, zo gaat dat met de bossen ook.

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.