Home

Achtergrond 216 x bekeken

Cosun start samenwerking met biotechnologiebedrijf

Coöperatie Cosun gaat samenwerken met biotechnologiebedrijf Avantium.

De samenwerking heeft als doel nieuwe soorten bioplastics en biobrandstoffen te produceren uit organische reststromen.

Avantium uit Amsterdam ontwikkelt bioplastics en biobrandstoffen onder de naam Furanics. Cosun gaat binnen het samenwerkingsverband de organische reststromen zo bewerken dat ze geschikt zijn voor verwerking tot bioplastics en biobrandstoffen. Avantium heeft het op zich genomen een efficiënt productieproces te ontwikkelen.

De beide bedrijven schatten dat de speurtocht naar zo’n nieuw productieproces ongeveer twee jaar gaat duren. "Wanneer de resultaten positief zijn, willen we de productietechnologie opschalen en op industriële schaal gaan toepassen", melden beide bedrijven in een persverklaring.

Beide bedrijven stellen dat ze baat hebben bij de samenwerking. "Het brengt kennis en ervaring uit twee belangrijke Nederlandse economische sectoren bij elkaar om te komen tot nieuwe milieuvriendelijke producten en processen op basis van biomassa."

Voor Cosun telt de optimale verwaarding van agrarische grondstoffen, stelt Gert de Raaff, directeur Corporate Development bij Cosun. "In toenemende mate zullen agrarische grondstoffen en reststromen worden ingezet als grondstof voor chemicaliën en materialen."

Cosun is al enige jaren bezig met deze toepassingen, zegt De Raaff. "Een voorbeeld is Carboxy Methyl Inuline dat als milieuvriendelijke toevoeging in waterbehandeling wordt gebruikt."

Of registreer je om te kunnen reageren.