Home

Achtergrond

Consumentenbond: geen uitstel voor pensioenfondsen

Volgens de Consumentenbond is het niet verstandig om pensioenfondsen extra tijd te geven om hun geldreserves op orde te krijgen.

Mensen moeten nu weten wat de waarde van hun opgebouwde pensioen is, zodat ze op basis van die informatie kunnen beslissen of ze moeten aanvullen.

Dat meldde de Consumentenbond vrijdag naar aanleiding van de problemen waarin pensioenfondsen momenteel verkeren. Donderdag pleitte de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen ervoor dat pensioenfondsen langer de tijd krijgen om orde op zaken te stellen. Volgens de wet moeten ze hun buffers binnen drie jaar weer op een enigszins acceptabel niveau brengen.

Uitstel zou volgens de Consumentenbond een onjuiste voorstelling van zaken geven over hun verwachte pensioen. "Als informatie pas over vijf, tien of twintig jaar komt, is het in veel gevallen te laat om nog iets te veranderen aan een verdampt of sterk verminderd pensioen.''

De Consumentenbond wil dat pensioenfondsen hun deelnemers meer betrekken bij het maken van een herstelplan om ervoor te zorgen dat er voldoende in de pot zit en blijft. De bond betwijfelt of pensioenfonden op dit moment veel risico moeten nemen door bijvoorbeeld zwaar te beleggen in aandelen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.