Home

Achtergrond 172 x bekeken

Coalitie wil straf voor misbruik patiëntendossier

Coalitiepartijen CDA, PvdA en de ChristenUnie willen dat misbruik van het dit jaar in te voeren elektronisch patiëntendossier (epd) strenger wordt aangepakt.

Het epd maakt het voor huisartsen en ziekenhuizen mogelijk om persoonlijke gegevens van patiënten in te zien.

Huisartsen die deze gegevens op de verkeerde manier gebruiken, lopen wat de coalitie betreft in het uiterste geval het risico dat zij hun beroep niet meer mogen uitoefenen, zei PvdA Kamerlid Roos Vermei vandaag.

Zorgverzekeraars mogen geen gebruik maken van het epd. Doen ze dit toch, dan moeten patiënten het recht krijgen direct over te stappen naar een andere verzekeraar, zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt in het NOS Journaal. Nu mogen verzekerden slechts een keer per jaar overstappen. De coalitie zal de straffen volgende week inbrengen tijdens het Kamerdebat over het epd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.