Home

Achtergrond

China snijdt in toespraak Obama

Chinese staatsmedia hebben gisteren flink gesneden in de eerste toespraak van Barack Obama als president van de Verenigde Staten.

Iedere verwijzing naar het communisme, het staatssysteem in China, werd geschrapt. Een uitspraak van Obama die voor China te ver ging, was de mededeling dat "eerdere generaties niet alleen tegen fascisme en communisme optraden met tanks en granaten, maar met stevige allianties en duurzame overtuigingen.''

Op het moment dat Obama het woord communisme uitsprak, schakelde de regisseur van staatszender CCTV naar de studio, waar een nieuwslezer en een analist schaapachtig om zich heen keken. Twee van de grootste internetsites van China, Sina en Sohu, schrapten ook Obama's uithaal naar ,,het monddood maken van andersdenkenden''.

De Chinese autoriteiten hebben in de afgelopen maanden de aanval op internet geopend en media gemuilkorfd. Honderden websites zijn aangepakt wegens ongepaste of ongewenste inhoud. Ook toegang tot de internetencyclopedie Wikipedia is een paar keer geblokkeerd vanwege artikelen over Tibet, Taiwan en de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.