Home

Achtergrond 405 x bekeken 2 reacties

Campina Duitsland verkoopt zuivelbedrijf

FrieslandCampina heeft met terugwerkende kracht per 1 januari 2009 het zuivelbedrijf Prenzlauer Molkerei bij Berlijn verkocht. De nieuwe eigenaren zijn vijf zuivelhandelaren en investeerders.

FrieslandCampina kon vandaag geen toelichting geven op de verkoop. Het management in Prenzlau bevestigt de overname. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo’n 340 miljoen kilo melk tot boter, poeder en kwark. Hiermee verwerkt het ongeveer de helft van de totale melkproductie in de deelstaat Brandenburg.

Het bedrijf zou zijn afgestoten omdat het niet meer past binnen de strategie en productportefeuille van FrieslandCampina. Poeder- en boterproducenten heeft het genoeg, terwijl de productie van kwark (ongeveer 20 procent van de melkaanvoer wordt daarin verwerkt) geen belangrijke activiteit voor het bedrijf is, valt in Prenzlau te horen.

Na de verkoop van de Prenzlauer Molkerei houdt Campina in Duitsland nog zes bedrijven over: in Heilbronn, Kalkar, Gütersloh, Keulen, Schefflenz en Elsterwerda. De laatste vestiging ligt ook in de buurt van Berlijn in de deelstaat Brandenburg. Het bedrijf in Elsterwerda is qua capaciteit een klein beetje groter dan het verkochte bedrijf in Prenzlau.

In Elsterwerda is in de voorbije jaren echter nog voor zo’n veertig miljoen euro geïnvesteerd in de productie van allerlei toetjes. Ook worden in Elsterwerda kaas, houdbare en verse melk en yoghurt geproduceerd.

De Prenzlauer Molkerei heeft geen eigen leveranciers, vertelt bedrijfsleider Henkel. Alle melk wordt aangeleverd door de Berliner MilchEinfuhr Gesellschaft. Dit bedrijf is begin vorige eeuw opgericht om de melkaanvoer naar de Duitse hoofdstad Berlijn veilig te stellen. De Berliner MilchEinfuhr Gesellschaft verzorgt ook de melkaanvoer voor de andere zuivelbedrijven in de nabijheid van de hoofdstad.

Een van de managers van de fabriek in Prenzlau - Erhard Buchholz - komt ook van de Berliner MilchEinfuhr Gesellschaft. Samen met zijn compagnon Jürgen Stephani vormt hij de directie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Ik heb gelezen dat er veel duitsemelkveehouders allang bij Campina zijn gaan lopen. Ze hebben daardoor maar enkele melkfabrieken meer. In dit artikel genoemd aantal was zeker 10 jaar terug?

 • no-profile-image

  Kaasboer

  Gaan lopen ? Waarnaar toe?
  Ze kunnen toch geen kant op...
  Aldi is geen optie en bij DO.... beuren zo ook al niks. Deze bedrijven produceren voor 50 % voor de Adli en dan weet je het he ? Melk kwijt en winst weg...
  Dus Campina is zo gek nog niet. Ik had die duitse bedrijven er allang uitgeflikkerd. Eens kijken wat ervan overblijft als de steun van de Nederlandse boeren (via Campina ) wegblijft.

  Maar ja de kaas wordt weer goedkoper , eens kijken waar we naartoe gaan op vakantie dit jaar.

  O , enne boeren in Nederland gewoon doorgaan met melken hoor. Niks aan de hand...... Vooral niet gaan consolideren en de koppen bij elkaar steken.

  Een gelukkige kaasboer.

Of registreer je om te kunnen reageren.