Home

Achtergrond 200 x bekeken

Campagne oranje paprika in eigen land

Het promoten van oranje paprika met een campagne gebeurt dit jaar alleen op de binnenlandse markt.

Vorig jaar richtten de paprikatelers zich met een soortgelijke campagne ook op de Duitse markt. De telers besloten dit jaar hun activiteiten te concentreren, zegt een campagnewoordvoerder. "In Duitsland bereikten we een fractie van de inwoners. In Nederland is bovendien veel winst te halen, de consumptie per hoofd van de bevolking is in eigen land lager dan in Duitsland."

De leden van zes telersverenigingen steken dit jaar een evenzogroot budget in promotie als vorig jaar. Over de hoogte van het bedrag wil de woordvoerder zich niet uitlaten, alleen dat het om enkele tonnen gaat.

De campagne is gericht op verhoging van de consumptie van de oranje paprika. De productie in Nederland is sterk gegroeid en zal dit jaar van 85 op circa 100 hectare uitkomen. Dat maakt een jaarrond opname van de vrucht in het winkelassortiment nodig. Daarop richt de campagne zich ook.

Nu is de oranje paprika in 75 procent van de winkels te vinden en is de verkoop seizoensgebonden. Als het aan de telers licht, blijft de vrucht het hele jaar in het schap. Met proeverijen willen de telers de voordelen van de vrucht duidelijk naar voren brengen.

Dat gaat niet ten koste van andere kleuren, stelt de woordvoerder. "Uit tests blijkt dat het hele segment vooruit wordt getrokken door de acties." Of er al groei in de consumptie zit, is niet duidelijk. In 2008 werd de verkoop gestimuleerd door het EK voetbal. In de verkoopstatistieken is de oranje paprika niet apart vermeld.

De paprikatelers steken geld in de extra promotie naast de bijdragen aan de Colourful Taste-campagne via telerscollectief P8. De plannen zijn ook op elkaar afgestemd, stelt de woordvoerder. "De relatie is prima met P8. We willen zelfs dat ze zitting nemen in de stuurgroep voor deze campagne." De telers praten met handelspartijen om bij meerdere winkelketens hun acties uit te voeren. In 2008 was dat bij Coop en Deen.

Of registreer je om te kunnen reageren.