Home

Achtergrond 199 x bekeken 1 reactie

CDA: Europees landbouwbudget na 2013 op peil houden

Het budget voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) na 2013 moet dezelfde orde van grootte hebben als nu.

Het GLB moet vooral innovatie in de sector stimuleren, en zorgen voor een goede beloning voor landschaps- en waterbeheer.

Dat staat in het concept-programma van het CDA voor de Europese verkiezingen, die in juni van dit jaar worden gehouden. Het programma is vanmiddag gepresenteerd.

De voorzitter van de programcommissie, voormalig landbouwminister Piet Bukman, sloot meer cofinanciering van het GLB (meer meebetalen aan het GLB door de lidstaten) uit. "Daarmee leg je de bijl aan de wortel van de boom. Allerlei nationale afwegingen gaan dan een rol spelen. Daarmee ondergraaf je de politieke steun aan het landbouwbeleid."

Het CDA wil daarnaast dat voor importproducten dezelfde kwaliteitseisen gaan gelden als waaraan voedsel, geproduceerd in de EU, moet voldoen.

Afdelingen kunnen tot 9 maart wijzigingsvoorstellen indienen. Op 21 maart wordt het verkiezingsprogramma definitief vastgesteld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Voor importproducten moeten dezelfde kwaliteitseisen gaan gelden als voor eigen productie. Geldt dan ook dat er dezelfde eisen gaan gelden voor exportproducten als voor eigen productie? Nu wordt minderwaardig kippen- en varkensvlees (o.a. salmonella) geëxporteerd naar Afrika. Een Afrikaanse boer reageerde met: "Waarom voldoet mijn rundvlees niet aan de Europese kwaliteitseisen? De kwaliteit is veel beter dan jullie kippenvlees waar ik onlangs nog ziek van ben geweest".

Of registreer je om te kunnen reageren.