Home

Achtergrond 440 x bekeken 11 reacties

Burgerlijke ongehoorzaamheid bij kabelwet

Melden als je maar een schop in de grond steekt: boeren vinden het onzin. Ze roepen de politiek op om de regels van tafel te halen. Burgelijke ongehoorzaamheid kan duur uitvallen.

En plotsklaps is hij er: de nieuwe Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (Wion). Geen enkele betrokkene in de landbouw, van de politiek tot LTO Nederland en de vakbonden, was op de hoogte van de negatieve gevolgen voor boeren. De wet kwam als een donderslag bij heldere hemel. Deze wet verplicht boeren zich te melden bij het kadaster als ze grond gaan bewerken. Dit levert extra administratie én kosten op voor de grondbewerker.

Geen ruchtbaarheid uit teleurstelling

LTO heeft bewust de negatieve gevolgen van de nieuwe kabelwet binnenskamers gehouden. De standsorganisatie kreeg pas bij de behandeling van deze zogenoemde ‘Grondroerdersregeling’ in de Eerste Kamer in de gaten wat voor grote impact het had voor grondeigenaren. LTO had geen zin om het bekend te maken aan de leden, omdat ze niet betrokken was bij de totstandkoming van de wet.

Vragen en verzet

Nu Boerderij het een paar weken geleden wereldkundig maakte doet als eerste de Nederlandse Akkerbouw Vakbond een 'dringende oproep' aan de Tweede Kamer om de nieuwe wet Wion terug te draaien. Ook de politiek stelt vragen aan de betrokken ministers. Deze week schreef LTO-voorzitter Albert Jan Maat een ‘brandbrief’ naar de minister van Economische Zaken.

Ongehoorzaamheid kan duur worden

Vraag is: hoe nu verder? Boeren zijn in ieder geval kwaad en sommigen roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Of dat verstandig is, vraag ik me af. Agentschap Telecom is verantwoordelijk voor de controle op naleving van de Wion. De straffen bij overtreding kunnen oplopen van €100.000 tot €450.000. Het agentschap heeft eerder al gezegd de boer op te gaan om te kijken of elke boer zich houdt aan de wet. Wellicht dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken aan de bezwaren tegemoet komt en de controles op naleving opschort. Binnen twee weken weten we meer, want dan moeten de ministers van EZ en LNV antwoord geven op de vragen van de SGP. Wellicht net te laat, want vanaf 1 februari barst het voorjaarswerk uit op het land. Inmiddels hebben zich nog maar enkele honderden boeren gemeld bij het kadaster. Dat is slechts een handje vol van alle boeren die straks het land op gaan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Ik ben momenteel over de vorst al flink illegaal het land aan het bewerken, heerlijk gevoel geeft dat.

 • no-profile-image

  Usmie

  Hoeze burgerlijke ongehoorzaamheid??? Gewoon je gezonde boerenverstand blijven gebruiken en aan deze grote flauwekul niet meewerken.
  Als er morgen een wet komt waarvan na invoering blijkt, dat we verplicht worden om allemaal door rood licht te rijden, dan doen we dat toch ook niet om dat dit ineens wettelijk verplicht zou zijn? Dan blijven we mag ik hopen toch ook zelf nadenken??
  Deze verplichte melding is gewoon een denkfoutje van de diverse ambtenaren geweest; kan gebeuren; het zijn ook maar mensen. Ze hoeven het nu gewoon maar weer even recht te zetten.

 • no-profile-image

  Drenthe

  Ik ben nog niet van plan om aan deze geldklopperij met te gaan doen. Als deze wet zou volgen is ierdereen schuldig aan welk misdrijf dan ook mits hij of zij zijn onschuld kan bewijzen.Ik vind het een taak van de leiding of netwerk beheerder de taak om dit aan de grondeigenaar/gebruiker door te geven.
  Soms is staat het in de koopakte dat een recht van opstal o.i.d is gevestigd. Dan weet je dat er iets in een perceel ligt, maar nog niet waar. Bij het inschrijven van een akte zou het kadaster de nieuwe eigenaar op de hoogte kunnen brengen van de situatie van deze percelen. Dus geen taak van de gebruiker maar van de netbeheerder.

 • no-profile-image

  Boer

  Dit is het soort verborgen werkeloosheid wat we nog kennen van het voormalig oostblok.Een club die eigenlijk het werk af heeft,heeft de sukkels "boven"weten te overtuigen dat ze niet overbodig zijn door werk te creeren in iets waarvan een paar maanden geleden niemand had gedacht dat we dat ooit nodig zouden hebben.Op een hele handige manier heeft een groep mensen zich over de rug van de landeigenaren verzekerd van een baan voor het leven.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Mogen we tegenwoordig als boeren nog iets doen dat mag, of geen geld kost?????Ik geloof van niet !!!

 • no-profile-image

  Mario de Deugd

  Valt 1 april vroeg dit jaar?

 • no-profile-image

  r

  laat ze in den haag toch allemaal de pleuris krijgen met elke dag een nieuwe waardeloze wet, nee administratie verlichting daar zouden ze aan gaan werken toch?

 • no-profile-image

  Jan

  Het is toch geen 1 april vandaag??

 • no-profile-image

  primier

  Per dedcreet zet ik een streep door die wet. Was getekend Theocratie.

 • no-profile-image

  Han

  Ik begrijp wel de diepere achtergrond van de wet. nl. het beschermen van ons leidingen net dat op een iepte van 60 cm of meer moet liggen. Onze volksvertegenwoordigers hebben in hun on eindige wijsheid het zekere voor het onzekere genomen en iedereen die met een schop richting bodem wijst verplicht dit te menden bij het kadaster. Zij zullen dus het werk in hun tuintjes moeten melden bij het kadaster. voor het kadaster is het een mooie overbrugging nu de huizenmarkt stagneert.
  Zogauw de eerste politicus voor het hekje staat zal de wet worden aangepast.

 • no-profile-image

  Reinderd

  Ambtenaren zitten in een ivoren toren en hebben nergens verstand van. Dit is een waardeloze wet en wederom een bewijs dat de (bureaucratische) paarse krokodil nog steeds hoogtij viert in den Haag

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.