Home

Achtergrond

Brussel steekt 5 miljard euro in energie en internet

De Europese Commissie heeft vandaag voorstellen gedaan om de komende twee jaar 5 miljard euro uit te trekken voor projecten op het gebied van energie en breedbandinternet.

De Commissie wil hiermee de Europese economie stimuleren, en tegelijk 'strategische' doelen realiseren. Het grootste deel, 3,5 miljard euro, is gereserveerd voor energieprojecten, zoals de afvang en opslag van CO2, grootschalige wind op zee-projecten en gas- en stroomleidingen. Een kwart miljard euro is bestemd voor CO2-afvang en opslag in Eemshaven en Rotterdam. Circa 150 miljoen is voor grootschalige windenergie-projecten op de Noordzee.

De Commissie wil circa 1 miljard euro uitgeven aan het aanleggen van breedbandinternet op het platteland. De resterende half miljard euro komt ten goede aan de zogenoemde 'nieuwe uitdagingen' in het Europees landbouwbeleid: klimaatverandering, duurzame energie, waterbeheer, biodiversiteit en flankerende maatregelen in de zuivelsector.

De 5 miljard euro betreft tot dusver niet uitgegeven geld van het budget voor energie en breedband. De lidstaten en het Europarlement moeten nog instemmen met de voorstellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.