Home

Achtergrond 188 x bekeken

Brussel schrapt 10.000 pagina's met regels

De Europese Commissie is erin geslaagd om zo'n 10.000 pagina's aan wetgeving te schrappen.

Dat is 10 procent van het totaal aantal pagina's met EU-regels. Dat resultaat van een vereenvoudigingsoperatie is maandag bekendgemaakt door de een na hoogste ambtenaar van de Europese Commissie, de Nederlander Alexander Italianer.

"Het aantal pagina's zegt misschien niet zoveel, maar het is een aanzienlijke prestatie'', zei Italianer bij een lezing voor de Belgisch-Nederlandse vereniging Benev.

Op voorstel van de Europese Commissie wordt onder meer de btw-registratie voor ondernemers elektronisch gemaakt. Dat scheelt 18 miljard euro aan administratieve lasten. Ook hoeven bedrijven met minder dan tien werknemers hun boekhouding niet meer te laten goedkeuren, wat 7 miljard euro scheelt.

De topambtenaar betoogde dat de EU ook werkt aan meer en betere EU-regels, die volgens hem zo'n 20 à 50 procent vormen van nationale wetten.

Nieuwe regels zijn volgens hem nodig bij het toezicht op de financiële instellingen. De kredietcrisis rond onbegrijpelijke bankproducten heeft dat volgens hem aangetoond. "En er is een gebrek aan een Europese rechtsorde. Een simpel voorbeeld: als een Nederlander met een Hongaarse is getrouwd en in Italië wil scheiden, heeft die juridisch nogal een probleem.''

De topambtenaar werkt bovendien hard aan betere regels. "Vroeger schreven we eerst een voorstel en krabbelden daar tot slot nog bij wat de gevolgen voor de praktijk konden zijn. Nu doen we het andersom'', aldus Italianer, die naar eigen zeggen een strenge voorzitter is van de commissie die de kwaliteit van de effectstudies moet beoordelen. "Vorig jaar heb ik zo'n derde van de honderdtachtig studies teruggestuurd voor verbeteringen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.