Home

Achtergrond

Brussel: Nederlandse economie krimpt met 2 procent

De Nederlandse economie zal dit jaar met 2 procent krimpen.

In de hele EU bedraagt de achteruitgang 1,8 procent in 2009. Voor de eurozone (de zestien lidstaten die de euro hanteren) is dat 1,9 procent.

Dat staat in een tussentijdse raming die Europees Commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) vandaag bekend heeft gemaakt. Volgens Almunia worden de effecten van de financiële crisis op de reële economie nu duidelijk. In november ging de Europese Commissie nog uit van een economische groei van 0,2 procent voor de hele EU en van 0,4 procent voor Nederland.

Toch ziet Almunia weer licht aan het einde van de tunnel. Extra overheidsuitgaven en -investeringen zullen volgens hem verlichting bieden. Almunia verwacht een geleidelijk herstel in de tweede helft van 2009. Volgend jaar zou de economie in de EU weer met een half procent toenemen. In Nederland blijft de groei dan beperkt tot 0,2 procent.

De economische krimp dit jaar leidt tot een forse toename van de werkloosheid, blijkt uit de cijfers van de Europese Commissie. Het aantal banen in de EU daalt dit jaar met 3,5 miljoen. Het aantal werklozen komt daardoor uit op 8,75 procent van de beroepsbevolking. Voor de eurozone bedraagt de werkloosheid 9,25 procent in 2009. In 2010 zal deze situatie nog verslechteren.

Er is ook een beetje goed nieuws: de inflatie in de EU zal teruglopen van 3,7 procent in 2008 tot 1,2 procent dit jaar. In de eurozone komt de inflatie in 2009 zelfs uit op 1 procent. Voor 2010 voorziet Brussel een geldontwaarding die net onder de 2 procent blijft.

De Europese Commissie wijst erop dat de raming met veel onzekerheden omgeven is, nu de wereldeconomie ,,de grootste crisis doormaakt sinds de Tweede Wereldoorlog''. De economie in de Verenigde Staten slinkt volgens de commissie dit jaar met 1,6 procent, de Japanse met 2,4 procent.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.