Home

Achtergrond

'Bruggenbouwer Moerland boezemt vertrouwen in'

Rabobank heeft haar nieuwe boegbeeld gevonden in de eigen gelederen.

Piet Moerland (59), al ruim twintig jaar aan Rabobank verbonden, is een "welingevoerd bankier, bestuurder en wetenschapper'', aldus president-commissaris Lense Koopman.

In de tweede helft van dit jaar neemt Moerland, die sinds 2003 lid is van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, het stokje over van de huidige bestuursvoorzitter Bert Heemskerk. "Piet is als bestuurder een baken van kennis en vertrouwen'', aldus Heemskerk. "Bovendien is hij een echte bruggenbouwer, iemand die mensen bij elkaar kan en wil brengen. Hij is iemand die van nature vertrouwen inboezemt. Dat is zeer belangrijk bij een bank, zeker in deze tijd.''

Als bestuurslid van Rabobank is Moerland momenteel verantwoordelijk voor onder meer coöperatie en bestuur, midden- en kleinbedrijf en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Van 1984 tot 1987 was Moerland bij de bank lid van de raad van toezicht, vervolgens tot 2000 lid van de raad van beheer Rabobank Nederland en tot 2003 lid van de raad van advies.

Naast zijn lange carrière in bankenland is Moerland een wetenschapper van aanzien op het gebied van bedrijfsbeleid en -financiën. Na een cum laude afstuderen als bedrijfseconoom in Rotterdam, was hij bijna 25 jaar hoogleraar in Groningen en Tilburg. In die tijd begeleidde hij veel promovendi.

De nieuwe Rabo-topman is onder meer commissaris bij energiebedrijf Essent, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en president van de Europese Associatie van Coöperatieve Banken (EACB).

Volgens scheidend topman Heemskerk weet Moerland belangrijke zaken te klaren, vaak werkend buiten de schijnwerpers. Met de keuze voor een topman uit eigen gelederen wil Rabobank "voorzien in rust en continuïteit'' in economisch turbulente tijden, aldus president-commissaris Koopmans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.