Home

Achtergrond

Bos uit de schijnwerpers: PvdA verliest

De PvdA boekt twee zetels verlies in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond ten opzichte van de vorige peiling.

De sociaaldemocraten zakken van dertig naar 28 zetels (tegenover 33 zetels in de huidige Tweede Kamer). De Hond schrijft de daling toe aan de crisis rond de Gazastrook die de financiële crisis van de voorpagina's heeft verdreven. De afgelopen tijd kon vooral PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos zich profileren, waardoor zijn partij het steeds beter ging doen in de peilingen. Met de aandacht voor ander nieuws lijkt daar volgens De Hond voorlopig een einde aan te zijn gekomen.

De crisis in het Midden-Oosten lijkt ook de SP geen goed te doen. De grootste oppositiepartij daalt van vijftien naar veertien zetels (25 in de Tweede Kamer), het slechtste resultaat sinds augustus 2006. De Hond schrijft dit toe aan de ophef over de oproep tot een nieuwe Palestijnse intifada van SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Driekwart van de ondervraagden vindt dat Van Bommel dit niet had mogen zeggen. Ook onder de eigen achterban overheerst de onvrede over de oproep van de SP'er. Ruim 60 procent van de SP-stemmers kan zich niet vinden in de uitspraak.

Ook Trots op Nederland van Rita Verdonk levert een zetel in (van zes naar vijf). Vier partijen profiteren van het verlies van de concurrentie. CDA, VVD, Partij voor de Vrijheid en GroenLinks krijgen er allemaal een zetel bij.

In de peiling van de Hond is het CDA met een 31-koppige Kamerfractie weer de grootste partij (in de Kamer zitten nu 41 christendemocraten). Vorige week stond het CDA met dertig zetels nog op gelijke hoogte met coalitiegenoot PvdA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.